13 oktober - International Risk Reduction Day
13 Oct 2020, 18:39
foto


In verschillende gemeenschappen over de hele wereld brengen mensen offers om risico’s die ze blootstellen aan gevaren weg te nemen. Vandaar dat elk jaar op 13 oktober International Risk Reduction Day wordt gevierd. Door deze risico’s te elimineren zijn de gevolgen bij natuurrampen of kunstmatige rampen niet zo zwaar en is het aantal slachtoffers in deze ook klein.

Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) traint daarom sinds 2008 gemeenschappen in EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) en leert het personen hiermee ook hoe te handelen in geval van rampen of andere calamiteiten. Diverse donoren stellen middelen beschikbaar aan het SRK om zijn taak te vervullen, voornamelijk het voorbereiden van gemeenschappen op het gevaar van rampen en andere calamiteiten zoals rukwinden en overstromingen, die kenmerkend zijn in Suriname. Gezien de grote dreiging van klimaatverandering welke de wereld teistert, valt Suriname binnen de categorie van 7 landen die het eerst te maken zal hebben met de ernstige effecten van deze verandering.

Tegen het einde van het jaar streeft het SRK ernaar om ten minste 4 scholen te hebben versterkt, door leerlingen en leerkrachten te leren hoe te handelen in geval van rampen, dankzij financiële ondersteuning van het Empress Shoken Fund, beschikbaar gesteld via de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen door de Japanse overheid. Hiermee wil het SRK de onderwijssector bewustmaken van het hebben van een rampenplan voor de school. Eerder zijn 13 scholen getraind in dit programma.

Binnen het CRB-project (Community Resilience Building project = Bouwen aan de veerkracht van kwetsbare gemeenschappen) zal het SRK 500 begunstigden van 7 gemeenschappen hebben versterkt met diverse trainingen, onder andere het bouwen van capaciteit om rampen/ ernstige gebeurtenissen het hoofd te bieden. De financiers van dit project zijn de Canadese overheid met ondersteuning van het Canadees Rode Kruis.

In maart kwam de hele wereld in de ban van de Covid-19-pandemie. Ook Suriname is niet bespaard gebleven van deze gezondheidscrisis. Vandaar dat vrijwilligers van het SRK werden verenigd in een WhatsApp-groep om hen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen rond dit virus. Aan hen werd gevraagd deze informatie zoveel mogelijk te delen met hun naasten. Vervolgens hebben de vrijwilligers in een partnerschap met het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) ondersteuning geboden in de vorm van het opvangen en begeleiden van repatrianten vanaf de luchthaven naar hun quarantaine faciliteit en het assisteren van de voeding en drank distributie aan deze repatrianten. Ook werd er administratieve ondersteuning geboden aan het NCCR, waren vrijwilligers betrokken bij de operatie van de BOG-hotline en boden zij ook assistentie bij monitoring bezoeken aan personen in quarantaine.

Ook bloeddonoren leveren via de Bloedbank een bijdrage aan de zieke mensen. Door de Covid-19-pandemie is het een uitdaging om bloed dat deze zieke mensen nodig hebben om beter van te worden te leveren aan de lokale ziekenhuizen.

'Leave no one behind'
is een onderdeel van de 2030 agenda voor duurzame ontwikkeling van de Internationale Humanitaire Sector, waarbij wordt gestreefd om humanitaire hulp aan iedereen die dat nodig heeft te bieden. 3.751 natuurrampen zijn geregistreerd in de afgelopen 10 jaar, waarvan 84.2% veroorzaakt werden door weer gerelateerde invloeden. De Verenigde Naties (VN) rapporteerden ook dat ruim 134 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hadden in 2018.

Recent heeft het SRK ook 15 vrijwilligers getraind en toegelaten tot de groep van het National Intervention Team. Deze groep vrijwilligers kan direct hulp verlenen bij rampen in Suriname.

Humphrey Blinker
Acting Service and Disaster Management Manager


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April