Petronas begonnen met eerste boorput in blok 52
13 Oct 2020, 02:46
foto
De semi-zinkbare Maersk Developer rig.


Het Maleisische olie- en gasbedrijf Petronas is aangevangen met zijn eerste put - Sloanea-1 - in het diepzeegebied van Suriname in blok 52. Het bedrijf heeft 50% van zijn belang in het blok verkocht aan de Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil.

Maersk Drilling
, een in Denemarken gevestigde exploitant van boorplatforms, voert de booractiviteiten uit met de half zinkbare Maersk Developer-boormachine. Het contract heeft een waarde van ongeveer US$ 20,4 miljoen, inclusief geïntegreerde boordiensten, kosten voor de opzet en het afbreken van de opstallen. De Maersk Developer is een DSS-21 kolom-gestabiliseerde, dynamisch gepositioneerde semi-zinkbaar boorplatform, dat in staat is te werken in waterdiepten tot 3.000 meter.

Blok 52 ligt ten noorden van de kust van Paramaribo, en is gelegen in het Guyana-Suriname bekken waar recentelijk verschillende grote koolwaterstof ontdekkingen zijn gedaan. Blok 52 heeft een oppervlakte van 4.749 km² met waterdieptes van 50 tot 1.100 meter.

Petronas zal proberen het succes te evenaren dat het Amerikaanse olie-exploratiebedrijf Apache heeft gehad op het naburige Blok 58, waar het tot nu toe drie ontdekkingen heeft gedaan in het diepzeegebied van Suriname.

Naast blok 52 bezit Petronas 100% van de concessierechten en exploitatie voor blok 48 en een niet-geëxploiteerde 30% in blok 53. Petronas heeft het in Trinidad en Tobago gevestigde Ramps Logistics  ingehuurd om boordiensten te leveren voor de Sloanea-1-operatie. De boordiensten zullen voornamelijk worden geleverd vanuit Trinidad, van waaruit de bevoorradingsschepen alle buizen, boorbuizen, boorvloeistof, cement en ander gereedschap naar het boorplatform voor de kust van Suriname zullen verplaatsen.

Advertenties