Bolivia: Spanning loopt op bij presidentiële race
10 Oct 2020, 12:50
foto
De presidentskandidaat voor de Movement to Socialism party (MAS), Luis Arce zit naast de voormalige Boliviaanse president Evo Morales tijdens een bijeenkomst van hun partij in Buenos Aires, Argentinië. (Archieffoto: Reuters)


De race tussen de twee belangrijkste presidentskandidaten van Bolivia wordt steeds nauwer, volgens een opiniepeiling die vrijdag is vrijgegeven. Hoewel veel kiezers zeiden dat ze nog steeds niet hadden beslist, met iets meer dan een week voor de cruciale stemming.

De socialistische kandidaat Luis Arce heeft volgens de peiling een voorsprong van zes procentpunten op de voormalige president Carlos Mesa. Zo als het er nu uitziet is er een dip in de steun voor de politieke partij MAS van de socialistische voormalige president van Bolivia, Evo Morales.

De verkiezingen van 18 oktober zullen de sleutel zijn tot de richting van het land. Een beladen stemming vorig jaar zette aan tot het aftreden van Morales en bracht het Andesland in hevige beroering.

De opiniepeiling onder 15.500 Bolivianen werd tussen 2 en 5 oktober gehouden door "Your Vote Counts", een groep van verschillende universiteiten en lokale media. Het toonde aan dat 33,6% van de kiezers zei dat ze Arce zouden steunen, tegen 40,3% in een peiling in september. Het lijkt erop dat Acre niet genoeg stemmen haalt om de verkiezingen in eerste ronde te winnen. Iets minder dan 10% van de ondervraagden zei echter ze hun keus nog steeds niet had gemaakt.

De ondersteuning van Mesa kwam uit op 26,8%, een lichte stijging van 26,2% in september. De conservatieve interim-president Jeanine Anez, die ongeveer 10,6% van de kiezers achter zich had, trok vorige maand haar kandidatuur in in een poging de oppositie tegen Arce, een voormalige minister van Economie en een Morales-loyalist, te verenigen.

Om een ​​tweede ronde te vermijden, heeft de verkiezingswinnaar ten minste 40% van de geldige stemmen in de eerste ronde nodig en een voorsprong van tien punten op de naaste concurrent.

Politiek analist Alvaro del Rio zei dat de peiling aangeeft dat de verkiezingen waarschijnlijk naar een tweede ronde gaan. "Het maakt veel duidelijk", zei Del Rio. "Uit de laatste peilingen blijkt dat de tweede ronde praktisch de beslissing van Bolivia is. Geen enkele partij kan een voordeel van tien punten behalen en 40% behalen om een ​​tweede ronde te vermijden. "
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April