Ramdin: Evaluatie lidmaatschap organisaties
10 Oct 2020, 00:58
foto
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking evalueert alle internationale lidmaatschappen van Suriname. (Foto: René Gompers)


Suriname is lid van ruim 150 organisaties.Het land heeft in de afgelopen 10 jaren, ook bij deze organisaties achterstanden van miljoenen Amerikaanse dollars opgebouwd. De regering gaat na welke lidmaatschap "nog nuttig is", zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Een delicate operatie omdat sommige organisaties heel belangrijk zijn, stelt hij.

Ramdin heeft bij het ingaan op vragen over Unasur aangehaald dat behalve dit orgaan, Suriname ook lid is van tientallen andere organisaties. Unasur bestond eens uit 12 Zuid-Amerikaanse landen. Nu zijn alleen Venezuela, Bolivia, Guyana en Suriname nog lid. De problemen in Venezuela, met name het regiem van Nicolas Maduro is de belangrijkste oorzaak van het uiteenvallen van het regionale handelsblok. De regering gaat na of net als bij de andere organisaties, Suriname lid blijft van Unasur.

"Ten aanzien van Unasur geef ik u mee dat we bezig zijn op het ministerie met een algehele evaluatie van onze lidmaatschappen van verschillende organisaties," deelt Ramdin mee. Hij merkt op dat elke nieuwe regering wil weten wat voor nut het heeft om lid te zijn van een bepaalde organisatie op politiek, financieel of diplomatiek gebied. "We zijn bezig," benadrukt hij. "We weten dat Unasur een issue is op het westelijk halfrond." Suriname zal de kwestie in samenspraak met andere landen, zoals Brazilië en Guyana, beoordelen.

"Ik heb alle ministers gevraagd om na te gaan welke lidmaatschappen van zoveel internationale organisaties onder hun vallen," informeert Ramdin. "Het zijn vele tientallen, meer dan 150 organisaties waar we als land lid van zijn. Al deze lidmaatschappen kosten geld. En in bijna alle gevallen, zijn in de afgelopen 10 jaar achterstanden opgebouwd tot in de miljoenen." De zaak wordt voorzichtig benaderd omdat sommige organisaties erg belangrijk zijn, stelt de bewindsman. "Niet alleen omdat je geld moet betalen, moet je kijken of het wel of niet nuttig is. Je bent lid vanwege een bepaalde functionaliteit. Unasur is onderdeel van de evaluatie. We zullen zien wat de uitkomst is daarvan."

René Gompers
Advertenties