De jaarrede 2020 ... fa wo set a wroko bun?
06 Oct 2020, 18:28
foto


Op 29 september heb ik met belangstelling de door de President Santokhi uitgesproken jaarrede 2020 gevolgd. ‘Wi moe seti kondre bun!’ in dit crisisjaar, waar de regering net is gestart, had ik de hoop dat wat directer ingegaan werd op issues die de komende maanden zullen blijven spelen. Die inhoudelijke boodschap en heldere communicatie naar het volk toe is essentieel; benodigd draagvlak ontstaat door vertrouwen en door het volk mee te nemen in het 'wat' en 'hoe'.
 
De beloftes uit o.a. het verkiezingsprogramma en het regeerakkoord werden in de jaarrede opnieuw herhaald, er werd niet concreet benoemd wat de (verdere) aanpak zal zijn in het komende jaar. Natuurlijk is de jaarrede niet het middel voor gedetailleerde toelichting, maar ik had toch meer kortetermijnmaatregelen/plannen verwacht over vraagstukken op monetair- en fiscaal- en sociaal gebied. Wat is in 2021 qua urgentie nodig en haalbaar (met een verwacht begrotingstekort van circa 7 miljard SRD)? Is er een alternatief plan?

Ik kan niet opmaken wat de regering in het komende jaar concreet zal ondernemen om de onlangs ingestelde tijdelijke maatregelen (o.a. governmenttake op brandstof) af te bouwen. Wat wordt in 2021 ondernomen inzake het stopgezette baggerproject met boeteclausule, de aangekondigde failliete parastatale bedrijven, de milieuvervuilende skalians, het direct benutten van de natuurlijke hulpbronnen en (buitenlandse) investeerders (o.a. diaspora), die in de rij staan te wachten?

Werkgelegenheid?

Het creëren van werkgelegenheid zal de koopkracht verhogen en gezinnen behoeden voor armoede. Het geeft de economie een positieve impuls, die zijn weerslag zal hebben op welvaart en ontwikkelingskansen. Toch lijkt op het thema werkgelegenheid voor een oppervlakkige koers gekozen te zijn, die niet te rijmen valt met de urgentie van deze problematiek. Samengevat uit de jaarrede:
"Op het terrein van werkgelegenheid, is de focus o.a. gericht op risicojongeren, middelgrote ondernemingen bijv. kunnen gaan exporteren… deze zijn van het grootste belang voor de werkgelegenheid. Nieuwe projecten worden beoordeeld op het creëren van ontwikkeling en werkgelegenheid… De regering zal push geven aan het ontwikkelen van het toerisme t.b.v. werkgelegenheid… Als het om nieuwe werkgelegenheid gaat, zal ons land zich het komende jaar ook richten op alle zaken die raken aan de oliesector."

Deze opsomming in de jaarrede doet geen recht aan de urgentie van de werkloosheidsproblematiek en de lange termijnvisie (ontwikkelingsprogramma Bakhuis bauxiet, oliesector). In breder verband zou ik zeer kritisch kijken naar de rol die wordt toebedeeld aan toerisme. De impact van de Covid-19 pandemie laat voor nu en naar verwachting voor langere tijd zien dat deze sector hard geraakt wordt en wereldwijd terugloopt; hoe verhoudt zich dit tot de gewenste banengroei?

Over de recente olie- en gasvondsten ontstaat de werkgelegenheid pas op langere termijn. Wereldwijde aandacht voor klimaat en het terugdringen van fossiele brandstoffen zal in dezelfde periode een vlucht nemen, de zoektocht naar alternatieve energiebronnen staat hoog op de mondiale agenda. Risico bestaat dat het uiteindelijke resultaat van de olie- en gasvondst op gebied van werkgelegenheid en staatsinkomen minder rooskleurig is dan ingeschat.

Mijns inziens zou meer moeten worden gezocht naar mogelijkheden voor het benutten/ontwikkelen van eigen hulpbronnen: (innovatieve) ontwikkeling van de agrarische sector (grootschalige kassenteelt, hydrocultuur), rijstteelt, visserij, goud- en houtsector, die exponentiële groei in inkomsten en werkgelegenheid zal kunnen garanderen. Hier liggen op korte termijn duurzame mogelijkheden.

Alle relevante thema’s kunnen worden vervat in: Armoede, hoge inflatie, werkeloosheid, energiecrisis, crisis in de gezondheidszorg, crisis in het onderwijs, corruptie, vervuiling van het milieu, veiligheid, openbaarheid van bestuur etc. Voor een integrale aanpak daarvan zou de focus gericht moeten zijn op de samenhang en wisselwerking tussen de thema’s - ook mondiaal bezien - als uitgangspunt voor het veranderings- en ontwikkelingsproces op het vlak van politiek, beleid, uitvoering en ontwikkeling.

Stre de f’stre ete

Het pakket van ingrijpende maatregelen zal de bevolking gevoelig raken en hun dagelijkse leven nog meer bemoeilijken. De onzekerheid en de armoedige situatie moeten een nadrukkelijk appel zijn op deze regering om zichtbare stappen te zetten en het volk vertrouwen te geven dat het goed komt (wo set ’en).

Tot slot: de president benadrukt in zijn rede meermaals dat de regering "zeer hard en onvermoeibaar dag en nacht werkt" aan het oplossen van de problemen van het land. Ik mag hopen dat het de regering duidelijk is dat de bevolking even hard werkt om het hoofd boven water te houden, met dit verschil dat zij niet altijd weten of ze een dak boven hun hoofd houden of voldoende te eten hebben. Wie brengt er feitelijk het grootste offer?

T. Sansaar

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April