Bureau Eenheid verstrekt FAI bacoven aan instellingen
05 Oct 2020, 15:23
foto
Minister Prahlad Sewdien van LVV overhandigt symbolisch de bacoven aan Consuella Oehlers en Vanessa Bidesie van Bureau Eenheid.


Het Bureau Eenheid zal fruit verstrekken aan opvanginstellingen, buurten en behoeftige mensen. Dit heeft te maken met armoedebestrijding en de Covid-19 pandemie. Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft twee kratten bacoven vandaag overhandigd aan het Bureau Eenheid, onder leiding van Stanley Dijksteel, lid van het Kabinet van de President. De bacoven zijn afkomst van FAI NV. 

De minister heeft vandaag fruit overhandigd aan directeur Bryan Lalai van Huize Beteljada, een particuliere instelling die kinderen en jong volwassenen met een ernstige meervoudige beperking zowel 24-uurszorg als dagopvang aanbiedt. Sewdien heeft benadrukt dat het geven van fruit niet voldoende is om de gaps binnen de instellingen te dichten. Hij zal daarom ook uitkijken naar andere mogelijkheden die zijn ministerie biedt om het armoedebestrijdingsbeleid te ondersteunen.  

Tussen Bureau Eenheid en het ministerie is afgesproken dat de distributie van bacoven volledig wordt overgenomen. Het Bureau heeft reeds overzichten gemaakt om zo alle geselecteerde instellingen aan te doen. Verschillende instellingen in Paramaribo en Wanica worden eerst aan gedaan. De districten komen ook aan bod, echter is het vervoeren van fruit naar verre afstanden niet altijd even gemakkelijk, zegt Soulamy Laurens van Bureau Eenheid. De uitbreiding naar de randdistricten is deze maand nog een feit. 

President Chan Santokhi heeft het afgelopen weekend tijdens zijn werkbezoek aan onder andere Nickerie waargenomen, hoeveel bacove die niet kan worden geëxporteerd werd gedumpt. Hij gaf ter plaatse aan om na te gaan hoe de bacove voor de gemeenschap die er behoefte aan heeft ter beschikking kan worden gesteld. De minister vindt dit project een prachtig idee, welke past in de denkwijze van de regering, maar vooral vanwege het feit dat bij de Covid-19 pandemie het gebruik van fruit wordt gestimuleerd, om zodoende de weerstand te verhogen.

Vanaf vertrek van het Belgische bedrijf Univeg NV heeft LVV het op zich genomen, om de salarissen en ziektekosten verzekering van de ruim 1200 arbeiders en hun gezinnen te bekostigen met geld van de Surinaamse gemeenschap. FAI  heeft daarom gemeend op wekelijke basis een hoeveelheid bacoven te schenken aan de gemeenschap om zo iets terug te doen.

Vanessa Bidesie die namens Bureau Eenheid het project coördineert, zei dat de minister er verzekerd van mag zijn, dat het fruit op de juiste plaats terechtkomt. Er wordt momenteel een pilot gedraaid door Bureau Eenheid, waarbij 42 instellingen in aanmerking komen voor fruit, onder andere opvang instellingen voor senioren en de mensen met een beperking. 
Advertenties