Amerikaanse presidentiële koppel Covid-19-positief
02 Oct 2020, 09:14
foto
'We komen er samen uit' zei president Donald Trump nadat hij samen met zijn vrouw positief was getest op Covid-19. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Lady Melania Trump zijn positief getest op het coronavirus en zijn in zelfquarantaine. Trump (74) maakte de besmetting zelf bekend. De Amerikaanse leider die in een risicogroep zit, schreef op Twitter: "We komen hier samen doorheen."

Het komt nadat Hope Hicks, één van zijn naaste assistenten, positief was getest. De aankondiging van Trump komt iets meer dan een maand voor de presidentsverkiezingen op 3 november, waar hij tegenover de democratische uitdager Joe Biden staat.

Mevrouw Hicks (31) reisde dinsdag met Trump op Air Force One naar het eerste presidentiële tv-debat met Biden in Ohio. Sommige familieleden van Trump die het debat bijwoonden, droegen geen maskers.

Een persoon moet zichzelf isoleren na het vertonen van coronavirus-symptomen of een positieve test. Ondertussen beperkt quarantaine de bewegingen van degenen die in contact zijn geweest met een geïnfecteerde persoon, maar zelf niet positief of symptomatisch zijn.

Trump heeft het dragen van maskers veeal afgewezen en is vaak afgebeeld zonder sociale afstand met assistenten of anderen tijdens officiële engagementen.

Het coronavirus heeft meer dan 7,2 miljoen Amerikanen besmet, waarvan meer dan 200.000 zijn overleden. In reactie op het nieuws schreef de Britse premier Boris Johnson op Twitter: "Mijn beste wensen aan president Trump en de first lady. Ik hoop dat ze allebei snel herstellen van het coronavirus."

Andere wereldleiders, waaronder de Indiase premier Narendra Modi en zijn Israëlische tegenhanger Benjamin Netanyahu, stuurden ook steunbetuigingen naar het Amerikaanse presidentiële echtpaar.

Gezondheid Trump

De arts van Trump, dr. Sean Conley, gaf donderdag laat een verklaring af waarin hij zei dat de president en de first lady "op dit moment allebei gezond waren, en dat ze van plan zijn om tijdens hun herstel thuis in het Witte Huis te blijven".

"U kunt er zeker van zijn dat ik verwacht dat de president zijn taken ongestoord voortzet terwijl hij herstelt, en ik zal u op de hoogte houden van eventuele toekomstige ontwikkelingen", aldus de verklaring. De arts gaf geen verdere details.

Volgens het meest recente lichamelijk onderzoek van Trump eerder dit jaar woog hij 110,7 kg. Dit wordt beschouwd als zwaarlijvig vanwege zijn lengte van 1,9 m. Maar Dr. Conley verklaarde destijds dat de president "gezond blijft". Trump krijgt ook de beste medische zorg die er is.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zeggen dat een persoon na een positieve test 10 dagen in quarantaine moet gaan.

Het is niet duidelijk hoe de positieve test van Trump het verloop van het tweede presidentiële debat, gepland voor 15 oktober in Miami, Florida, zal beïnvloeden. Trump is niet de eerste wereldleider die positief is getest. Eerder dit jaar waren de Britse premier Boris Johnson en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro besmet. Ze zijn beiden hersteld, hoewel Johnson tijdens de ziekenhuisopname regelmatig met zuurstof moest worden behandeld om zijn ademhaling vlot te krijgen.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April