Walden: Wisselkoers heeft weinig invloed op basisgoederen
23 Sep, 15:17
foto
Minister Saskia Walden


Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie meent dat de unificatie van de wisselkoers minder van invloed zal zijn op de prijzen voor basisgoederen dan op brandstof. Olie-importeurs hebben jarenlang brandstof geïmporteerd tegen een hogere koers dan die van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), die tot voor kort 7.52 was voor de US dollar. Hierdoor moest de overheid het verschil tussen de CBvS-koers en de koers waarvoor de importeurs brandstof haalden, subsidiëren. 

Walden laat via de Communicatie Dienst Suriname optekenen dat deze situatie niet alsmaar door kan gaan. Zij benadrukt dat nu de juiste koers wordt gebruikt om de brandstofprijs te berekenen. De unificatie heeft dan ook geleid tot aanpassing van de brandstofprijs. De minister zegt dat brandstof tegelijkertijd slechts een klein percentage van de kostprijs voor basisgoederen is. Ze zegt dat de prijzen voor basisgoederen nu de unificatie er is daarom niet veel mogen verschillen, ook omdat de overheid ervoor zorgt dat de importeurs van deze producten geen invoerrechten hoeven te betalen. 

“De douanekoers, die is aangepast heeft geen effect op de import van basisgoederen want de importeurs hoeven geen invoerrechten te betalen,” benadrukt Walden. Wat anders is het met luxegoederen, omdat importeurs hiervoor wel invoerrechten betalen. De bewindsvrouw legt uit dat de prijzen van basisgoederen al gebaseerd waren op een koers van 14 SRD/15 SRD voor de US-dollar. De unificatiekoers van 14.29 SRD voor 1 US-dollar verschilt niet veel met die koersen waar de hele economie heel lang op heeft gedraaid. Hoewel de moederbank een koers van SRD 7.52 hanteerde, maakten handelaren volgens de minister gebruik van de eerdergenoemde hogere koers. 

De minister benadrukt dat de unificatiekoers de koers is welke volgens de CBVS geldt voor de aan- en verkoop van zowel de US-dollar en de euro. “Dat betekent dat de cambio’s geen andere koers kunnen vragen dan wat door de moederbank is vastgesteld,” zegt de minister. Zij vraagt dat de gemeenschap ook helpt controleren dat er niet aan prijsopdrijving of illegale valutahandel wordt gedaan. Deze handelingen kunnen worden doorgegeven aan de controlerende afdelingen van het ministerie. De overheid zal van haar kant alle inspanningen plegen om de winkelprijzen in de gaten te houden. Verder zal zij samen met de ministeries van Financiën & Planning, Justitie en Politie en de CBvS de handel op valuta controleren. Illegale handel of prijsopdrijving brengen volgens minister Walden de economie in gevaar. 
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October