Wisselkoers US$: SRD 14.018 aankoop en SRD 14.29 verkoop
21 Sep 2020, 16:11
foto
Deze notering van de wisselkoers behoort vanaf 22 september formeel tot het verleden.


De nieuwe wisselkoers voor de US$ is SRD 14.018 voor de aankoop en SRD 14.29 voor de verkoop. De unificatiekoers is zojuist tijdens een persconferentie bekendgemaakt door de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer. De nieuwe koers gaat formeel dinsdag om 00:00 uur in. De Surinaamse munt is met ruim 86% in waarde verminderd.

Met de unificatie van de wisselkoers, is de koers dan SRD 7.52 voor de US$ verleden tijd geworden. Brandstof en medicamenten werden nog op deze koers binnengebracht. Ook de douanekoers is met de unificatie de lucht ingegaan. Dit houdt in dat importgoederen ook duurder worden. De afgeleide euro-koers wordt SRD 16.84.

De CBvS adopteert een beheerst-zwevend wisselkoerssysteem. De wisselkoersen worden genoteerd die een reflectie zijn van de macro-economische fundamenten van de economie en de vigerende valutamarktontwikkelingen. Onder het nieuwe wisselkoerssysteem zal de CBvS de macro-economische en valutamarktontwikkelingen periodiek modelmatig evalueren en zal zij de wisselkoers, naar gelang de omstandigheden dat vereisen, bijstellen. De wisselkoersnoteringen van de euro en andere buitenlandse valuta's worden door de CBvS afgeleid van de internationale koersnoteringen, met inachtneming van de vastgestelde verkoopkoers van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 

De CBvS vindt het noodzakelijk dat afgestapt is van de verschillende wisselkoersen. De nieuwe wisselkoers is vastgesteld door de CBvS in overleg met de regering. Intussen heeft de regering enkele maatregelen aangekondigd om sociaal zwakkeren tegemoet te komen. De AOV, kinderbijslag en diverse uitkeringen worden verhoogd. De subsidie op het openbaar vervoer is intussen afgeschaft. Elektriciteits- en watertarieven volgen. 

De wisselkoersen van de CBvS worden dagelijks gepubliceerd en gelden voor de gehele economie. Het hanteren van hogere verkoopkoersen dan de gepubliceerde verkoopkoersen van de CBvS is geenszins toegestaan. 
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August