China dient Pompeo meteen van repliek over arrogantie
18 Sep, 00:32
foto
De 'Secretary of State', Michael Pompeo, heeft met zijn uitspraken over China meteen reactie gekregen. China vindt dat Pompeo moet kappen met zijn arrogantie en vooroordeel. (Foto: Ranu Abhelakh)


China is boos over de uitspraken van Michael Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Pompeo heeft tijdens zijn bezoek aan Suriname op een vraag gesteld dat investeringen van China politiek nadelig zijn en dat de manier van zaken doen oneerlijk en niet transparant is. “Wij adviseren meneer Pompeo feiten en waarheid te respecteren, om te kappen met arrogantie en vooroordeel, stop met de laster en het verspreiden van geruchten over China,” reageert de Chinese ambassade in een persbericht. 

Pompeo heeft tijdens zijn bliksembezoek aangekondigd dat Amerikaanse bedrijven nog meer zaken willen komen doen in Suriname. Nieuwe en grote investeringen staan in het verschiet. “Het is een spannende tijd, er is potentie voor economische groei in Suriname,” haalt Pompeo tijdens de persconferentie op het presidentieel paleis aan. “De VS is vurig om te helpen het duurzaam te maken, zodat het voordelig is voor beide volken en de naties nader tot elkaar brengt.” 

Hij benadrukt dat de particuliere sector de motor is van elke grote economie; “nothing beats free enterprise to make lives better all over the world.” Dat geldt ook voor Suriname, meent Pompeo. “Geen enkele onderneming van een Staat kan de  kwaliteit van producten en diensten van Amerikaanse particuliere bedrijven verslaan. Ze opereren volgens de hoogste standaarden voor verantwoording en transparantie.”  De Amerikaanse bedrijven willen slechts “een gelijk speelveld en duidelijke regels” wanneer ze hier komen, deelt Pompeo mee. 

Op de vraag “of Suriname dan gaat moeten kiezen tussen de VS en China” antwoordt Pompeo dat het “westers model” voordeliger is voor het land. “We zien dat de Chinese communistische partij investeringen doet die aan het begin heel goed uitzien. En dan stort het in elkaar wanneer de politieke prijs die betaald is duidelijk wordt. Overal waar ik kom, zorg ik ervoor dat men ten minste begrijpt waar men aan begint.”

Pompeo benadrukt dat de VS niet tegen alle Chinese handel en investeringen is.  “Als ze komen met eerlijke concurrentie en het betere product leveren mag een land voor hen kiezen. Dat geld ook voor Suriname.”  Pompeo voegt er aan toe dat de VS niet doet aan ‘crony capitalism’ (een systeem van zaken doen waarbij het geld blijft stromen tussen de politieke en zakelijke klassen) en ook niet aan ‘predatory economic activities’ (het onder andere agressief overnemen van andere ondernemingen).

President Chan Santokhi antwoordt op dezelfde vraag over kiezen tussen China en de VS, dat de relatie tussen China en Suriname niet ter sprake is gekomen. “Laat mij duidelijk zijn, het was niet op de agenda,  het was geen punt van discussie. Het is dus geen kwestie van keuzes maken. Met het bezoek van Pompeo is duidelijk gemaakt dat we een nieuwe fase van de samenwerking (met de VS) zijn ingegaan. Maar natuurlijk hebben we ook  goede samenwerkingen met andere landen.” Santokhi corrigeerde de houding van Pompeo over China niet. 

China stelt dat Pompeo “onder het mom van democratie, vrijheid en mensenrechten” ongegrond het land aanvalt en zijn relaties met andere landen kwaadwillig onder druk zet. China benadrukt dat de relatie met Suriname een is van wederzijds respect, gelijkheid, wederzijds voordeel en een goed voorbeeld is van landen die ondanks verschillen van politieke inzichten, verschillende culturen hebben en verschillen in grootte, toch met elkaar kunnen optrekken. Chinese bedrijven overzee moeten altijd gehoorzamen aan de wetten en regels van het land waar ze opereren, in Latijns-Amerika en ook Suriname. “Elke poging om onenigheid te zaaien tussen China en Suriname is gedoemd te mislukken.” 

René Gompers
Advertenties