Column: Politieke Borrelpraat 629
13 Sep, 23:02
foto
Melvin Linscheer, veiligheidsadviseur president Chan Santokhi.


“Beste broeders, surprise of the week: Pres heeft Melvin Scheer-Lint benoemd als zijn veiligheidsadviseur.”
“En weer eens barstte er een bom aan negatieve reacties los op FB over weer zo een benoeming van deze regering.”
“Kijk, luister, die Melvin is voor mij een griezel van de bovenste plank, maar één ding staat als een paal boven water: op zijn vakgebied is hij een top-professional.” 
“Dus meester, deze benoeming ziet u niet als een geregelde vriend, familielid, kind, buitenkind, echte kind, loyalist, skatje, broer, sjwagri of vrouwlief?”
“Nee, dit is the right man on the right place, al vind ik hem nogmaals een griezel zonder weerga. Maar dat doet geen afbreuk aan zijn professionele kwaliteiten.”
“Volgens mij zijn velen die hem zo besmeuren en bekladden op FB een beetje jaloers op z’n benoeming. Maar is hij een Boutaman?”
“Ik denk het niet; hij diende Shankar, Bosje, Bouta en nu Chan. Hij was toch degene die Bosje met succes beveiligde tegen die massa van tienduizenden betogers voor diens kabinet?”
“Melvin vraagt zich af of hij zich moet storen aan al die dingen die mensen over hem rondbazuinen, of dat hij deze mensen zou moeten antwoorden of aanbrengen.” 
“Met betrekking tot Melvin zeg ik: ik kies voor ‘de mensen antwoorden’, want dan komen we misschien achter de werkelijke waarheid van bepaalde nooit goed uit de doeken gedane zaken na 1980.”
“Bedoelt u meester, dat hij dan een hand zou hebben in die ‘bepaalde zaken’?”
“Dat weet ik niet, maar als op-en-top man van de Inlichtingendienst moet hij gewoon de ware waarheid achter vele, nooit opgeloste zaken kennen.”
“Ma, san mi lobi: Melvin vraagt zich af of hij bepaalde van die kwaadsprekers of roddelaars misschien niet een bezoekje moet brengen om hun rekenschap te vragen over de dingen die ze op FB over hem napraten of half verzinnen en of verdraaien.” 
“Ik denk niet dat zo een bezoek een leuk borrelpraatje zal worden, getiteld: ‘met Melvin tap’mi bankstel.” 
“Wat ik wel weet, is dat de Inlichtingendienst van Bouta in de jaren tachtig tot een van de besten ter wereld gerekend werd. Vraag me niet of dat kwam dankzij vooral je-weet-wie.”
“Ik zou de mensen adviseren zijn advies te volgen om bewijzen te verzamelen en die aanhechten aan een verzoek aan de PeeGee om onderzoek te gelasten.” 
“Maar de social media hebben weer eens hun invloed bewezen, want ik heb nog nooit zo een uitgebreide reactie van onze Melvin in de media gezien.”
“Ja, maar net als in Guyana moet men de social media niet misbruiken, bijvoorbeeld om rassenhaat aan te wakkeren. Onze landen zijn etnische tijdbommen, door bepaalde politici generaties lang te eigen bate in stand gehouden.”
“Niet zomaar is hier pas nog een heethoofd opgebracht en ingesloten die de Pres op z’n FB-pagina heeft beledigd.”
“Die belediging heeft dus een apenstaartje gehad.” 

“Maar intussen heeft onze nieuwe overheid een voorlichtingsdienst erbij: het Directoraat Volkscommunicatie van het kabinet VeePee.’
“Dan hebben we er nu drie: De Communicatiedienst Suriname oftewel de slappe navolging van Limbo’s NIIII sa piiii. Dan de Communicatie Unit van het Kabinet van de President en nu die van de VeePee.”
“Beginnen jullie te wennen aan het beleid voor de komende 5 jaren: ieder politiek eilandje z’n eigen weilandje met een eigen godheidje, met z’n eigen propagandadienstje, met z’n eigen netwerkje, met z’n eigen RvC-leden, met z’n eigen….”
“En het landsbelang dan?”
“Soortu landsbelang? La me nie lachen: belangen van partijkliekjes gaan al sinds de invoering van het Algemeen Kiesrecht vóór het landsbelang.”
“Wat ik zie, is dat de twee grote coalitiepartners al begonnen zijn met hun eigen partijpolitieke propaganda te voeren, op weg naar de verkiezingen van 2025.”
“Goed gezien, jonge zuiplapvriend in ons midden.”
“Maar dat is toch goed? Ze kijken tenminste vooruit.”
“Ja, mooi, terwijl de totale samenleving bijkans op z’n g… ligt en een zware gezamenlijke aanpak nodig heeft, niet een pikipiki-laplapu-plei met vreetnapotneigingen, doorspekt met overduidelijke regelarijen van politieke pajongwaaiers, hielenlikkers en loyalisten.”
“Dus er zullen geen noodzakelijke impopulaire maatregelen getroffen worden die hun respectieve aanhang zal treffen, alleen populistische maatregelen die elk van hen populair zal maken.”
“Een duidelijk voorbeeld: zie het oeverloos geklungel om het openbaar busvervoer weer op gang te krijgen.”
“En als het enigszins kan, wordt de schuld van het treffen van de impopulaire maatregelen aan de vorige regering gegeven of aan een zwart schaap buiten hen om.” 
“Inderdaad, zie dat gedoe met de wisselkoers; de term ‘devaluatie’ wordt angstvallig vermeden en de lieflijk klinkende term ‘depreciatie’ wordt gebruikt. Wie denkt men hiermee voor de gek te houden? Ezels?”
“Intussen zit de buitenkoers al op één op 17.”
“Zo lang de vraag naar valuta veel groter is dan het aanbod, ga je dit krijgen.”
“Dus meester, het regeringsbeleid is: ik moet winnen in 2025.” 
“Jazeker. En deze regeerperiode is gewoon de springplank daartoe. En dat heeft velen teleurgesteld nu ze dat beginnen door te krijgen.”
“En waarom zo heftig 2025?”
“Dan gaan die oliedollars stromen, denkt men. Helaas, gezien de dalende prijzen, zullen het oliedollaartjes worden.”
“De Europeanen schakelen steeds meer over op andere energiebronnen. Wij hier blijven dromen over miljarden aan olie-inkomsten.” 
“Wie wordt president in 2025? Blijft de huidige of krijgen we, gesteund door Paars, de ambitieuze eerste Marronpresident?”
“Inderdaad, alles wat die aan beleid doet, is daarop gericht.” 
“Zeker weten, en daarom is die zet van Chan om Melvin bij zich te nemen, een meesterzet op het politieke schaakbord.”
“Waarom?”
“Lonneman weet als ex-lijfie van Bouta wat voor zwaargewicht Melvin is; die weet als Intel-topper dat je een plasje gaat doen, voordat je het zelf weet.”
“Dus met Melvin aan z’n kant is Chan tijdig op de hoogte van welke zet Lonneman op het politiek schaakbord gaat zetten en hij kan daar dan tijdig op inspelen.”
“Ach nee, dit alcoholisch conspiracy-bedenksel is net geen borrelpraat, maar gewoon klinkklare onzin.”
“Jullie klagen te veel. Geniet van het leven, ga lekker wandelen als er geen lockdown is, koop zo min mogelijk overbodige dingen; bezuinig stroom, gas, water en benzine zo veel als mogelijk en ga je plantjes water uit je duroregenwatertank geven als die nog water heeft. Dat geklaag, geblèr, gehuil en gejengel gaat deze amandelboom die we zijn en zullen blijven, niet in een manjaboom veranderen. Die moet je zo snel als mogelijk gaan planten.”
“Jawel, dominee, pater, pandit, pastor, apostel, imam, rabbi, je hebt gelijk: ‘ora et labora’ en: ‘carpe diem.”

Rappa
Advertenties