Amerikaanse Buza-minister bezoekt Guyana
13 Sep, 13:45
foto
Michael Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (Buza), Michael Pompeo, brengt naar verwachting op 17 en 18 september een bezoek aan  Guyana. Pompeo wordt de hoogste functionaris van de Verenigde Staten die Guyana bezoekt in meer dan drie decennia.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal naar verwachting een aantal overeenkomsten ondertekenen met president Irfaan Ali. Pompeo kondigde in juli visumsancties aan tegen voormalige ministers van de regering en functionarissen van de APNU + AFC-administratie vanwege pogingen om de resultaten van de verkiezingen van 2020 te laten ontsporen. Behalve met president Ali zal Pompeo nog gesprekken hebben met zijn Guyanese collega Hugh Todd en Caricom-secretaris-generaal, Irwin LaRoque.

Andere overheids- en Caricom-functionarissen zullen de Amerikaanse bewindsman waarschijnlijk ook ontmoeten tijdens zijn tweedaags bezoek. Pompeo zijn bezoek komt op een moment dat de Amerikaanse regering regionale steun probeert te vinden om de Venezolaanse president Nicolas Maduro te verdrijven. Washington steunt oppositieleider Juan Guaido. Maar Maduro heeft de steun van China, Rusland en Cuba.

De regering van Guyana heeft in april een verzoek van de Amerikaanse regering afgewezen om de Voice of America (VOA) -radio-uitzendingen naar Venezuela te sturen dat zich voorbereidt op het houden van verkiezingen. De voormalige president David Granger zei destijds in een reactie aan de media dat het verzoek werd afgewezen om de relaties tussen de twee buren niet verder te destabiliseren.
 
De uit 15 leden bestaande regionale groepering Caricom heeft al aangegeven een standpunt in te nemen van geen inmenging en geen interventie in de interne aangelegenheden van het Zuid-Amerikaanse land.

Het bezoek komt ook nadat Guyana vijf maanden heeft gewacht op verkiezingsresultaten en de dreigementen van Pompeo tijdens die wachttijd dat hij sancties zou hebben uitgevaardigd tegen functionarissen van de laatste regering. Hoewel hij sancties aankondigde, lijkt het alsof er geen sancties zijn opgelegd. Pompeo was één van de luidste stemmen op Twitter die druk zette op de voormalige APNU + AFC-regering om haar verlies bij de verkiezingen toe te geven.

Tijdens een bezoek eerder dit jaar aan Jamaica, streek Pompeo de veren van een aantal Caricom-leiders op, nadat hij niet veel van de regionale leiders had uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomsten in Jamaica.
Advertenties

Sunday 20 September
Saturday 19 September
Friday 18 September