Colombia: Doden bij protesten tegen politiegeweld
10 Sep 2020, 17:34
foto
Demonstranten komen in botsing met de politie tijdens een protest dat is georganiseerd naar aanleiding van de dood van Javier Ordonez, in Bogota, Colombia. (Foto: EPA)


Minstens zeven mensen zijn omgekomen bij protesten in Colombia, omdat de verontwaardiging zich verspreidt over de dood van een man die tegen de grond werd gedrukt en herhaaldelijk door de politie in Bogotá werd getaserd. Op de video van het incident is te zien dat de 46-jarige Javier Ordóñez de agenten smeekt om te stoppen en zegt: "Ik stik".

De agenten arresteerden hem omdat hij naar verluidt de regels voor sociaal afstand nemen had overtreden door met vrienden te drinken. Hij werd naar een politiebureau gebracht en later naar het ziekenhuis waar hij stierf.

Minstens zeven mensen zijn omgekomen bij de protesten in de hoofdstad Bogotá in het nabijgelegen Soacha. Minister van Defensie, Carlos Holmes Trujillo, zei dat vijf van de doden waren neergeschoten. Hij bood ook een beloning aan voor informatie die leidde tot de arrestatie van "de daders van de moorden".

De burgemeester van Bogotá, Claudia López, zei dat 248 mensen gewond waren geraakt, waarvan 58 met schotwonden. López voegt eraan toe dat ook meer dan 100 politieagenten gewond zijn geraakt.
Ze zei dat niemand de politie had opgedragen om op demonstranten te schieten, vooral niet op een willekeurige manier, maar dat er aanwijzingen waren dat dat in sommige gebieden was gebeurd.

De protesten waren geconcentreerd in de buurt van Engativá, waar de politie Ordóñez arresteerde.
Honderden demonstranten kwamen in botsing met agenten buiten de politiepost waar Ordóñez werd vastgehouden. Meer dan 40 van dergelijke posten, kleine politiebureaus verspreid over de stad die vaak uit slechts één kamer bestaan, werden aangevallen en 17 werden platgebrand.

Er waren ook protesten in Soacha, ten zuiden van Bogotá, in Medellín, de op één na grootste stad van Colombia, en in de stad Pereira. Meer dan 70 voertuigen raakten beschadigd, waaronder negen openbare bussen die in brand werden gestoken. Minister van Defensie, Carlos Holmes Trujillo, zei dat 1.600 extra politieagenten in Bogotá zouden worden ingezet om de protesten aan te pakken.

De protesten braken uit nadat er in de vroege uren van woensdag een video werd vrijgegeven van de arrestatie van Javier Ordóñez in Engativá. De twee politieagenten zijn geschorst. Minister van Defensie, Carlos Holmes Trujillo, zei dat er een intern onderzoek naar het incident zou komen. De zaak wordt ook onderzocht door het parket.

President Iván Duque zei dat er een "rigoureus onderzoek" zou komen. De burgemeester van Bogotá, Claudia López, veroordeelde wat zij "onaanvaardbaar politiegeweld" noemde, maar drong er ook bij demonstranten op aan af te zien van vandalisme en geweld. "De vernietiging van de stad zal geen einde maken aan het misbruik van de politie", zei de burgemeester.

De video toont Ordóñez die door twee politieagenten in een woonstraat tegen de grond wordt gedrukt. Eén van de agenten gebruikt zijn taser herhaaldelijk tegen Ordóñez, die hoorbaar steeds zegt "genoeg alsjeblieft, genoeg, niet meer, alstublieft" en "Ik stik". De agenten blijven op Ordóñez knielen en blijven de taser gebruiken.

Degene die het incident op zijn telefoon opneemt, is ook te horen bij de agenten. "Hij zegt je 'alsjeblieft', we nemen je op, ga niet verder ... waarom blijf je hem pijn doen als hij 'alsjeblieft' zegt?", zegt de man die de video heeft opgenomen. Het laatste dat de video laat zien, is dat een derde officier arriveert.

Ordóñez werd naar een plaatselijke politiepost gebracht en was al bewusteloos toen zijn vriend op de post arriveerde om hem te vragen. "Toen ik aankwam, was mijn vriend praktisch dood, hij bewoog niet. Dus begon ik tegen de politie te schreeuwen en zei tegen hen: 'Help hem, laten we hem naar het ziekenhuis brengen'," vertelde Juan David Uribe aan Reuters TV. Ordóñez werd overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis, waar artsen hem korte tijd later dood verklaarden.

Ordóñez, vader van twee kinderen die op het punt stond af te studeren als advocaat, was op de avond van het incident aan het socializen met vrienden in zijn flat.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April