Tyfoon Haishen laat spoor van vernieling in Zuid-Korea
08 Sep 2020, 04:45
foto
Een straat in Gangneung kwam onder water te staan nadat tyfoon Haishen aan land kwam in Zuid-Korea. (Foto: Reuters)


Tyfoon Haishen kwam maandagochtend net ten noorden van de Zuid-Koreaanse stad Busan aan land met zware regen en harde wind, waardoor de stroom naar huizen en fabrieken werd onderbroken, bomen werden omvergeworpen, treinen werden geannuleerd en vliegtuigen werden aan de grond gehouden. De storm, met zware regen en krachtige wind van maar liefst 150 km per uur, kwam volgens persbureau Yonhap maandagochtend rond 9.00 uur plaatselijke tijd aan in Ulsan in het zuidoostelijke deel van het Koreaanse schiereiland.

Het heeft een spoor van vernieling achtergelaten, waaronder minstens 46 beschadigde constructies, stroomuitval in ongeveer 70.000 huishoudens in de provincies Noord- en Zuid-Gyeongsang en talrijke wegafsluitingen als gevolg van overstromingen.

De stroomvoorziening naar fabrieken van Hyundai Motor en Hyundai Mobis, de grootste fabrikant van auto-onderdelen van het land, raakte ook verbroken door het beschadigde elektriciteitsnet. In het hele land werden 298 vluchten geannuleerd en de bevolking werd gewaarschuwd voor harde windstoten.

Volgens lokale media moesten ongeveer 1.640 mensen worden geëvacueerd en raakten minstens vijf mensen gewond. Een man van in de zestig werd aan zijn hoofd raakt door een vallend uithangbord, terwijl een vrouw van in de vijftig door harde wind omver werd geblazen en haar hoofd bezeerde. Beiden werden naar het ziekenhuis gestuurd.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gaf de regering opdracht om snel herstelwerkzaamheden uit te voeren. Hij uitte zijn bezorgdheid over de omvang van de schade in sommige gebieden, die enkele dagen geleden al waren gehavend door tyfoon Maysak. Hij zei ook tegen ambtenaren om alert te blijven.

Haishen, de tiende tyfoon in de regio dit jaar, volgt slechts enkele dagen nadat tyfoon Maysak het Koreaanse schiereiland binnendrong en minstens twee doden en duizenden zonder elektriciteit achterliet. De storm zal naar verwachting zwakker worden naarmate hij overdag het schiereiland over trekt en rond middernacht Noord-Korea bereikt.

Een weg die is verwoest door tyfoon Haishen is te zien in Ulsan, Zuid-Korea. (Foto: Reuters)

Noord-Korea
Noord-Korea, dat een week eerder de dupe was van zowel Maysak als tyfoon Bavi, was maandagmiddag zeer alert toen de storm de zuidoostelijke provincie Kangwon naderde.

Livebeelden op de staatstelevisie, een zeldzaamheid die nu al drie weken wordt uitgezonden, toonden trillende bomen, hoge golven en overstroomde bruggen en wegen in Tongchon en Wonsan, beide in Kangwon, grenzend aan het zuiden. Alle inwoners van Tongchon en vele anderen in de provincie waren geëvacueerd, zei de omroep.

"Er zijn overstromingswaarschuwingen afgegeven voor rivieren, beken en reservoirs, aangezien velen van hen nog niet in staat zijn geweest om het door de eerdere tyfoon opgezwollen water af te voeren", zei de officiële KCTV, eraan toevoegend dat sommige noordelijke rivieren tot dinsdag zo'n 200 millimeter regen kunnen krijgen.

De landbouwsector in Noord-Korea is bijzonder kwetsbaar voor zwaar weer, en de stormen en overstromingen van deze zomer hebben geleid tot bezorgdheid over de zwakke voedselsituatie in het land. De leider van het land, Kim Jong-un, toerde zaterdag langs de kustgebieden die door Maysak waren getroffen en beval partijleden om zich bij het herstel aan te sluiten.

Advertenties