Guyana: Opnieuw illegale Cubanen opgepakt
22 Aug 2020, 16:58
foto
Ondanks de grens tussen Suriname en Guyana gesloten is, blijft er veel illegaal personen- en goederenverkeer.


Elf Cubaanse staatsburgers zijn vrijdagavond gearresteerd op twee verschillende locaties in regio 6, East Berbice Corentyne, nadat ze Guyana illegaal waren binnengekomen. Negen van de Cubanen werden onderschept bij de Berbice River Bridge, terwijl twee anderen werden gearresteerd op het strandgebied nummer 63 aan de Corantijnrivier.

Eerder waren ook 13 Cubanen die via Suriname naar Guyana waren gereisd opgepakt. Nadat ze getest waren op het coronavirus, bleek dat vijf van hen positief waren. Ondanks de grenzen officieel zijn gesloten, vindt er nog veel illegaal personen- en goederenverkeer plaats tussen beide landen.

De Cubanen die vrijdag zijn aangehouden zaten in een minibus. Het voertuig werd tijdens een controle gestopt en doorzocht toen de negen Cubanen samen met de chauffeur en de conducteur werden ontdekt. Ze vertelden de politie dat ze "zendelingen" zijn die reizen om religieuze boodschappen en steun te geven aan gezondheidswerkers.

De politie heeft later nog een onderschepping gemaakt, dit keer op strand nummer 63, waar nog twee Cubaanse onderdanen werden gearresteerd kort nadat ze illegaal waren geland. Alle 11 Cubanen zijn in quarantaine geplaatst in Regio Vier.

Aan beide kanten van de grens heeft de politie van de twee landen continu gewerkt aan patrouilles in de verschillende illegale havens.

De Guyanese commandant van ‘B’ divisie Calvin Brutus heeft een hartstochtelijk pleidooi gehouden voor bootoperators om verder te kijken dan de 'winsten' en na te denken over hun veiligheid en die van hun families, aangezien het nieuwe coronavirus zich snel blijft verspreiden. De grenzen van Suriname en Guyana zijn sinds maart gesloten in een poging de verspreiding van het dodelijke virus tegen te gaan.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August