17 landen weigeren verkiezingen IDB-president uit te stellen
20 Aug 2020, 15:02
foto
De Costa Ricaanse president Laura Chinchilla spreekt wetgevers en hoogwaardigheidsbekleders toe tijdens de Wetgevende Vergadering in San José, op 1 mei 2014, tijdens haar laatste grote toespraak voordat ze op 8 mei vertrok. (Alberto Font/The Tico Times)


De Verenigde Staten en 16 landen weigerden dinsdag om de verkiezing van de volgende president van de Inter-American Development Bank (IDB) uit te stellen. De actie is een stimulans voor de kandidaat van Washington, een adviseur van president Donald Trump, waartegen verzet is in de regio. Ook Suriname was geen voorstander van uitstel.

"Onze volkeren hebben oplossingen nodig die niet kunnen worden uitgesteld", zeiden de 17 landen in een verklaring uitgegeven door het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De tekst is ondertekend door de Bahama's, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, El Salvador, de Verenigde Staten, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Jamaica, Panama, Paraguay, de Dominicaanse Republiek, Suriname en Venezuela, die bij de IDB wordt vertegenwoordigd door een afgevaardigde van het parlementaire hoofd en oppositieleider, Juan Guaidó.

“De verkiezing van de president van de IDB is van het grootste belang voor onze regio. … We dringen er bij alle lidstaten op aan om te zijner tijd en in vorm de al goedgekeurde resoluties na te leven ”, aldus de ondertekenaars.

Zoals de raad van bestuur van de IDB in juli besliste, moet over de opvolger van de Colombiaan Luis Alberto Moreno worden gestemd in een virtuele vergadering van 12 tot 13 september. Aanvankelijk zouden de verkiezingen in maart plaatsvinden tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de IDB in Barranquilla, Colombia, maar vanwege de pandemie werd deze opnieuw gepland voor maart 2021.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April