Hadj, in de schaduw van het coronavirus
31 Jul, 13:29
foto
Honderden moslimpelgrims omcirkelen de Kaaba, het kubusvormige gebouw in de Grote Moskee, terwijl ze sociale afstand houden om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus in de islamitische heilige stad Mekka, Saudi-Arabië. (Foto: AP)


In de jaren vóór het coronavirus stroomden zo'n drie miljoen in het wit geklede pelgrims van over de hele wereld naar de heiligste plaatsen van de islam om de hadj bij te wonen onder de brandende zon van Saudi-Arabië. Omdat de pandemie grote bijeenkomsten onmogelijk maakt, mogen slechts een paar duizend pelgrims - Saudi's en buitenlandse inwoners van het koninkrijk - dit jaar op de berg Mercy op de vlakten van Arafat bijeenkomen voor het belangrijkste ritueel. Ze delen een gemeenschappelijk pleidooi.

"Iedereen zal bidden voor het einde van deze pandemie en voor alle mensen van de wereld om betere maanden te zien na al het leed veroorzaakt door het coronavirus", zei Ammar Khaled, een 29-jarige Indiase pelgrim die een IT-professional is in Jeddah.

In de loop der jaren heeft het koninkrijk miljarden dollars uitgegeven om één ​​van 's werelds grootste religieuze bijeenkomsten veiliger te maken. Dit jaar staat het voor de uitdaging om Hadj, een once-in-a-lifetime-plicht voor elke gezonde moslim die het kan betalen, en een belangrijke bron van inkomsten voor de overheid, veilig te houden van Covid-19.

Voor het eerst in de moderne geschiedenis heeft het het aantal pelgrims drastisch verminderd om ervoor te zorgen dat de sociale afstandsmaatregelen worden nageleefd. De Hadj-minister zei in juni dat het aantal pelgrims beperkt zou blijven tot ongeveer 1.000, maar er is geen officieel aantal gegeven voor degenen die de rituelen deze week uitvoeren. Sommige lokale media noemden zo'n 10.000.

Saudische gezondheids- en beveiligingsprofessionals, aan de frontlinie van de strijd tegen de ziekte, vormen ongeveer 30 procent van het totaal, de rest komt van 160 nationaliteiten die in het koninkrijk wonen.


Een moslim pelgrim draagt ​​een beschermende neus- en mondbedekking en bidt in de Namira-moskee in Arafat om de belangrijkste dag van de Hadj te markeren. (Foto: Reuters)

Pelgrims met neus-en mondbedekking omcirkelden de Kaaba - een stenen structuur die het heiligst is in de islam en de richting aangeeft waarin moslims moeten bidden - in kleine groepen van 50 mensen, elk op veilige afstand van elkaar en vergezeld door een gezondheidswerker die hun bewegingen volgt.

In tegenstelling tot de afgelopen jaren, toen ze op de Kaaba afkwamen, mogen pelgrims het eenvoudige stenen kubusgebouw, bedekt met zwarte stof en gehuld in Arabisch schrift op gouden zijde, niet aanraken. Werknemers maakten de structuur schoon en wreven Oud parfum, de populaire Arabische, zoete en houtachtige geur, op de muren en droegen wierook terwijl ze zich rond het terrein van de Grote Moskee bewogen.

Ter plaatse hebben 3.500 arbeiders zich verspreid over de Grote Moskee in Mekka om deze dagelijks te reinigen met 54.000 liter ontsmettingsmiddel en 1.050 liter luchtverfrissers. De vloeren van de moskee werden 10 keer per dag gescrubd, in het verleden gebeurde dat drie keer per dag.
Advertenties