Aanzienlijk minder slachtingen tijdens offerfeest
27 Jul 2020, 22:22
foto
Het directoraat Veeteelt van LVV heeft met verschillende moslim-organisaties vergaderd over het slachten van dieren tijdens de Covid-19 pandemie. (Foto: LVV)


Door de Covid-19 crisis hebben de twee grootste Islamitische organisaties hun leden geadviseerd, in 2020 de slachtingen tijdens het offerfeest over te slaan. Het aantal slachtingen voor Ied Ul Adha zal dit jaar dus sterk afnemen, in vergelijking met de vorige jaren. Het aandoen van verschillende moskeeën is een gevaar voor de keurmeesters en de moskeegangers. Tevens is het samenscholingsverbod van de overheid nog steeds van kracht en wederom bijgesteld naar 5 personen.

Het slachten van runderen en kleine herkauwers tijdens Ied Ul Adha is uitsluitend toegestaan in slachthuizen die daartoe een vergunning van de Veterinaire Diensten van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Het gaat om Surebeef N.V., het Openbare Slachthuis Nickerie en het slachthuis van Jahangier en Zonen te Lelydorp. 

De wetgeving verbiedt het slachten buiten slachtinrichtingen, waarvan de exploitant niet in het bezit is van een veterinaire vergunning. Dit verbod is niet van toepassing op slachtingen die als religieuze rituelen worden gekenmerkt, met schriftelijke toestemming van de Veterinaire Dienst. Slachtdieren zijn voor en na het slachten verplicht aan keuring onderworpen. Het is verboden vlees opzettelijk te onttrekken aan keuring. 

Met het oog op het offerfeest van 31 juli tot en met 2 augustus heeft het directoraat Veeteelt verschillende moslim organisaties uitgenodigd om de mogelijkheden te bespreken over de slachtingen van runderen en kleine herkauwers en de daarbij verplichte officiële keuringen. Hierbij is duidelijk gesteld, dat gezien de momenteel heersende Covid-19 situatie in Suriname, de slachtingen en keuringen niet op dezelfde wijze als de voorgaande jaren kunnen geschieden, meldt LVV. 


Advertenties

Wednesday 18 September
Tuesday 17 September
Monday 16 September