Olie glijdt uit door spanningen en coronavirus
27 Jul 2020, 12:26
foto
Een oliepompkrik pompt olie in een veld nabij Calgary, Alberta. Pompkrikken worden gebruikt om ruwe olie uit de grond te pompen, nadat een oliebron is geboord. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn vandaag, maandag, gezakt doordat de stijgende gevallen van het coronavirus en de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, investeerders in de richting van veilige activa duwden.

Brent-ruwe olie daalde 10 dollarcent, of 0,2%, tot US$ 43,24 per vat in de vroege ochtend verhandeling, terwijl ruwe olie uit de Amerikaanse West-Texas Intermediate (WTI) US$ 41,24 per vat bedroeg, een daling van 5 dollarcent.

De daling van olie weerspiegelt de bewegingen op bredere financiële markten in Azië, te midden van bezorgdheid over de toenemende spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld na de sluiting van ambassades in Houston en Chengdu. Wereldwijd waren er meer dan 16 miljoen gevallen van coronavirus.

Toch ligt Brent op schema voor een vierde opeenvolgende maandelijkse winst in juli, terwijl WTI voor een derde maand zal stijgen als gevolg van ongekende toevoerbeperkingen van de organisatie van de olieproducerende landen (Opec)  en haar bondgenoten, waaronder Rusland. Ook de productievermindering in de Verenigde Staten leidde tot hogere prijzen.

De vraag naar olie is ook verbeterd ten opzichte van het dieptepunt in het tweede kwartaal, wat de prijzen ondersteunde. Het herstelpad is echter ongelijk aangezien de hervatting van de lockdowns in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld de consumptie beperkt.

Beleggers letten ook op de eventuele gevolgen van de storm Hanna, die in het weekend de kust van Texas heeft getroffen, waardoor Texas en Mexico worden bedreigd met zware regenval. Olie- en gasproducenten en raffinaderijen zeiden vrijdag dat ze niet hadden verwacht dat de storm de activiteiten zou beïnvloeden.

Het herstel van de olieprijzen heeft 's werelds beste producenten ook aangemoedigd om de productie en export opnieuw te verhogen. Het aantal booreilanden in de Verenigde Staten steeg vorige week voor de eerste week sinds maart, nadat producenten één booreiland hadden toegevoegd. Het is een teken dat de daling van de Amerikaanse olieproductie mogelijk een dieptepunt heeft bereikt.

Volgens het voorlopige laadplan en de berekeningen van Reuters zal de Russische olie-export uit westerse havens in augustus vanaf juli met 36% stijgen. De beste exporteur ter wereld, Saudi-Arabië, stond in juni opnieuw bovenaan de lijst van ruwe leveranciers aan China en leverde 2,16 miljoen vaten per dag, of bijna 17% van de recordimport van China die maand.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April