Van noodonderwijs naar afstandsonderwijs
23 Jul 2020, 07:45
foto


Eén van de uitdagingen waarmee we nu in Suriname te kampen hebben, is de Covid-19-situatie. De vorige regering en de onderwijsinstellingen hebben maatregelen getroffen om het school- en academisch jaar niet verloren te laten gaan. Er is gekozen voor afstandsonderwijs. Kinderen van de lagere school kunnen via de televisie les volgen.

De maatregelen die getroffen zijn voor het onderwijs in deze situatie kunnen omschreven worden als noodonderwijs op afstand. We spreken van noodonderwijs omdat er niet voldoende tijd besteed kon worden aan de planning, cursusontwikkeling, training van leraren/docenten, voorbereiding van studenten en maatregelen voor kwaliteitswaarborging bij de nieuwe methode van onderwijs.

De huidige realiteit geeft niet de indruk dat bij de aanvang van het nieuwe studiejaar Covid-19 tot het verleden zal behoren. Dit betekent dat er deels of volledig gebruik gemaakt zal moeten worden van afstandsonderwijs. Om succes te garanderen, zal er afstand genomen moeten worden van noodonderwijs. Er moeten plannen gemaakt worden om afstandsonderwijs aan te bieden. Indien de scholen in september van start gaan, zijn er nog maar 6 weken om een gedegen voorbereiding te treffen.

Wat moet er gedaan worden om succes te garanderen? Heel bewust zullen de verantwoordelijke personen moeten werken aan:
• Het voorbereiden van leerlingen/studenten op het volgen van afstandsonderwijs
• Het ontwikkelen van lessen/modules die geschikt zijn voor afstandsonderwijs
• Het trainen, begeleiden en ondersteunen van leraren/docenten die betrokken zullen zijn bij het afstandsonderwijs.
• Het opzetten van een goed platform voor het aanbieden van afstandsonderwijs
• Het implementeren van maatregelen voor het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijs

Afstandsonderwijs heeft in de afgelopen decennia een bijzondere ontwikkeling en groei meegemaakt en neemt een eigen plaats in, binnen het onderwijsveld. Een unieke kans voor Suriname om deze methode aan te grijpen voor alle niveaus. Zouden wij met het oog daarop in plaats van 1 september toch weer voor 1 oktober kiezen? Dat zou ons vanaf nu 10 weken geven om de nodige voorbereidingen te treffen. Dat is nog steeds weinig tijd, maar met de medewerking van allen komen wij wel heel ver.

Een heel belangrijke motivatie om het pad van noodonderwijs te verlaten en over te schakelen naar afstandsonderwijs, is dat onze leerlingen en studenten er recht op hebben!

Prof. dr. Franklin Jabini


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April