Paho: Pandemie 'vertraagt niet' in de Amerika's
23 Jul 2020, 09:39
foto
Een gezondheidswerker neemt de temperatuur van iemand op. (Foto: AFP)


De Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (Paho) heeft gewaarschuwd dat de pandemie in Amerika 'geen tekenen van vertraging' vertoont. Paho-directeur Carissa Etienne zei dat hoge infectieziekten en chronische aandoeningen betekenden dat drie op de tien mensen - meer dan 300 miljoen - een verhoogd risico liepen op het ontwikkelen van complicaties.

Ze zei dat het virus sterk toeneemt in Bolivia, Ecuador, Colombia en Peru, en dat sommige Midden-Amerikaanse landen de hoogste wekelijkse stijgingen zien sinds de komst van het virus. Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid bevestigde ondertussen dat het aantal doden daar is gestegen tot boven de 40.000; alleen de Verenigde Staten, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk hebben er meer.

Etienne wees ook op enkele lichtpuntjes: Chili, Argentinië en Uruguay hebben "belangrijke vooruitgang" geboekt bij de bestrijding van influenza, waarbij de waarde van Covid-19-preventiemaatregelen zoals handenwassen en sociale afstanden, werd benadrukt.

Trump bindt in
Intussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump gewaarschuwd dat de pandemie in de VS mogelijk "erger wordt voordat deze beter wordt". Hij blaast met zijn waarschuwing nieuw leven in zijn virusbriefings. Trump vroeg ook alle Amerikanen om gezichtsbedekkingen te dragen en zei "ze zullen een effect hebben" en "patriottisme" tonen.

De president, die tijdens de briefing geen masker droeg, beschouwde deze eerder als onhygiënisch. Zijn assistenten hebben hem naar verluidt ertoe aangezet om een ​​meer afgemeten aanpak aan te nemen, aangezien het aantal virusaanvallen in de VS toeneemt.

De dagelijkse persconferenties in het Witte Huis werden beëindigd, kort nadat Trump in april vanaf het podium had gesuggereerd dat het virus zou kunnen worden behandeld door ontsmettingsmiddel bij mensen te injecteren.

In zijn eerste coronabriefing van het Witte Huis in maanden op dinsdag, herhaalde een minder kant-en-klare president wat volksgezondheidsfunctionarissen van zijn pandemische taskforce hebben gezegd, terwijl hij waarschuwde: "Het zal waarschijnlijk helaas erger worden, voordat het beter wordt. Iets wat ik niet graag over dingen zeg, maar zo is het."

Hij voegde eraan toe: "We vragen iedereen dat als je niet in staat bent om sociaal afstand te nemen, draag dan een masker, pak een masker. Of je het masker nu leuk vindt of niet, ze hebben een impact, ze hebben een effect en we hebben alles nodig wat we kunnen krijgen."

Trump - die Covid-19 meer dan eens het 'China-virus' noemde - haalde een masker uit zijn zak in de briefingruimte, maar zette het niet op. De president staat volgens opiniepeilingen voor een zware klim naar herverkiezing in november tegen de democratische uitdager, Joe Biden.

Biden beschuldigde Trump dinsdag ervan dat hij Amerikanen in de steek had gelaten in zijn aanpak van de pandemie. "Hij heeft jullie in de steek gelaten, hij heeft dit land in de steek gelaten", zei de voormalige Amerikaanse vicepresident.
Advertenties

Wednesday 08 May
Tuesday 07 May
Monday 06 May