Bond gaat Rosebel-leiding strak in de gaten houden
22 Jul 2020, 01:57
foto
Bestuursleden van de bond, Dwight Caffe, Johan Seymor, Otmar Biswane (woordvoerder) en Ritish Ramkhelawen. Gisteren is een persconferentie gehouden door het bestuur van de bond.


Rosebel Gold Mines wil donderdag weer operationeel zijn. “Er is overeengekomen dat het werk gecontinueerd en voortgezet gaat worden. Er was geen sprake van een staking,” zegt  Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie (RGWO). Hij benadrukt dat er een gezondheidscrisis op de werkplek was. Er zijn afspraken gemaakt tussen de multinational, het Covid-19 managementteam, de Bemiddelingsraad en de bond hoe het werk voortgezet zal worden.

“De werknemers willen werken, maar er moeten voorzieningen aanwezig zijn waardoor zij niet moeten vrezen voor hun gezondheid," zegt Johan Seymor, secretaris-generaal van de RGWO. Volgens Seymor heeft het medisch team van het Covid-19 managementteam in verschillende rapporten aanbevelingen gedaan waaraan gewerkt moest worden. Echter vindt hij dat het nog schort aan de aanpak van verschillende zaken. Seymor merkt op dat de communicatie tussen partijen pas beter gaat worden als de praktijk en hetgeen overeengekomen is hetzelfde zijn.

“Wij van de bond gaan het bedrijf de komende periode scherp volgen. Er zijn nog veel vraagstukken waaraan gewerkt moet worden die ook in de rapporten zijn aangegeven,” zegt Seymor. Hij geeft aan dat het bedrijf heeft kunnen bewerkstelligen dat op de site één persoon per kamer gaat slapen. Echter is er volgens hem nog niet gewerkt aan de ventilatie van deze ruimtes. Ook moet de bad- en toiletruimtes worden aangepakt. Zo moeten er ook zaken van de keuken nog verder worden gerealiseerd. De accommodatie bij de lunch moet nog in orde worden gemaakt

De bondsman vreest ook dat er nog steeds Covid-19 gevallen op de werkplek gaan komen. Hij vindt het erg dat er collega’s  in de bus worden vervoerd waarvan de status onbekend is. “Als de mensen worden geswabt vóór vertrek en je wacht het resultaat af, dan ben je nog meer zeker van zaken on site”. Seymor geeft aan dat het bedrijf stelt dat ‘Safety your key’ is. Dat kan beter tot uiting komen.   

Rosebel en de bond hebben bij de Bemiddelingsraad geen overeenstemming bereikt over de aard van deze werkneerlegging en de compensatie over de periode voorafgaand aan de werkhervatting. De beslissing van de werknemers en de bond voor de werkneerlegging zal afgehandeld worden volgens de geldende CAO. "Wij onderkennen hierbij wel de unieke situatie van onze medewerkers en is er door het Rosebel management gekozen voor een tegemoetkoming in de vorm van een compensatie welke volgens verschillende fasen van de Covid-19 periode is ingedeeld. Hierover zijn zowel de vakbond als de werknemers nader geïnformeerd," laat de directie optekenen. Deze kwestie moet nog worden afgewikkeld. 

Raoul Lith
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April