Argentinië verwerpt tegenbod schuldeisers
21 Jul 2020, 22:38
foto
De Argentijnse president, Alberto Fernandez, probeert de schuld van zijn land ter waarde van US$ 66 miljard te herstructureren met een nieuw voorstel aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (Foto: AFP)


De Argentijnse president, Alberto Fernandez, heeft maandag een tegenbod van drie groepen schuldeisers verworpen. De drie groepen hebben het voorstel van het land om de schuld van 66 miljard dollar te herstructureren, afgewezen. "Het is voor ons onmogelijk om van het laatste bod af te wijken", zei Fernandez in een verklaring op de openbare televisie.

Het laatste bod van Argentinië, gedaan volgens buitenlands recht, was 53,5 cent waard ten opzichte van de dollar, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke uitgangspositie van 39 cent. Na het oorspronkelijk voorstel voor een uitstelperiode van drie jaar, werd het bod teruggebracht tot één jaar, met terugbetalingen vanaf september 2021.

De schuldeisers hadden eerder gezegd: "Het aanbod van Argentinië is minder dan wat de schuldeisers kunnen accepteren." Ze voegden eraan toe dat ze de deadline van 4 augustus van de regering om een ​​akkoord te bereiken, niet zouden halen.

De crediteuren waren er echter van overtuigd dat er een "overeengekomen oplossing" zou kunnen worden gevonden die "de toekomstige economische duurzaamheid voor de Argentijnse bevolking" verzekert.

De groepen Exchange Bondholders, Ad Hoc en Argentina Creditor Committee beweren een derde van de obligatiehouders naar buitenlands recht te vertegenwoordigen die betrokken zijn bij de herstructureringsbesprekingen. Dat geeft de groepen vetorecht over elke reorganisatieovereenkomst, zeggen experts.

'Heel moeilijk'

Argentina Creditor leek meer geneigd het aanbod van de regering te aanvaarden, maar door zich bij de andere twee groepen aan te sluiten, "kunnen ze de hele deal praktisch blokkeren", vertelde econoom Sebastian Maril aan AFP. "En als ze samenwerken, zal het voor Argentinië heel moeilijk worden om tot overeenstemming te komen."

De groepen hebben geen details bekendgemaakt over hun tegenbod, maar bronnen die dicht bij de onderhandeling waren, zeiden dat het gaat om 56,6 cent op de dollar, aangezien de nieuwe obligaties vanaf september dit jaar rente beginnen op te bouwen.

De groepen zeiden dat hun aanbod Argentinië verlichting zou geven aan zijn dringende behoeften, toegang tot kapitaalmarkten en het juridische kader dat nodig is om investeerders aan te trekken. De obligaties vertegenwoordigen ongeveer een vijfde van de schuld van het land ter waarde van US$ 324 miljard, wat neerkomt op ongeveer 90 procent van het BBP.

De Argentijnse economie is sinds 2018 in recessie en is verder gestraft door de coronaviruspandemie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schat dat de economie dit jaar met 9,9 procent zal krimpen. Met de steun van het IMF heeft Fernandez erop aangedrongen dat elke deal met crediteuren duurzaam is, zodat het land op lange termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Maar Argentinië is - voor de negende keer in zijn geschiedenis - in gebreke (default) gebleven sinds 22 mei, toen het land een deadline miste om US$ 500 miljoen aan rente te betalen over de schuld waarover momenteel wordt onderhandeld.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April