Na Guyana: Verkiezingen in vier Caribische landen
16 Jul 2020, 20:38
foto
Vier maanden na de verkiezingen op 2 maart heeft president David Granger zijn nederlaag nog steeds niet erkend.


Vier andere Caribische landen hebben verkiezingen gehouden en nieuwe regeringen geïnstalleerd sinds de Guyanese kiezers op 2 maart 2020 naar de stembus gingen. In Guyana zijn er 134 dagen na de algemene en regionale verkiezingen nog steeds geen officiële resultaten.

Suriname, dat op 25 mei verkiezingen heeft gehouden, heeft op maandag 13 juli 2020 een nieuwe president gezworen en drie dagen later geïnaugureerd. De Nationale Vergadering van Suriname heeft voormalig minister van Justitie en oppositieleider Chan Santokhi gekozen om president Desi Bouterse na tien jaar te vervangen.

De kiezers van St. Kitts en Nevis gingen op 5 juni 2020 naar de stembus en op 14 juni werd de coalitie van Team Unity met een bijna identiek kabinet beëdigd door premier Timothy Harris voor een tweede termijn.

De bewoners van Anguilla gingen op 29 juni naar de stembus en op 30 juni werden de resultaten bekendgemaakt die een overwinning van de oppositie lieten zien, terwijl kiezers in de Dominicaanse Republiek op 6 juli naar de stembus gingen. Op 7 juli gaf de regerende partij haar nederlaag toe en bevestigden de kiesautoriteiten in de Dominicaanse Republiek Luis Abinader als verkozen president.

Maar vier maanden plus nadat de kiezers in Guyana naar de stembus gingen, moet de officiële winnaar nog worden bekendgemaakt, zelfs al blijkt uit een gecertificeerde hertelling van de verkiezingsresultaten van 2 maart dat de belangrijkste oppositie van het land, de People Progressive Party/Civic (PPP/C) de verkiezingen heeft gewonnen met 233.336 stemmen, terwijl de zittende A Partnership For National Unity/Alliance For Change (APNU/AFC) 217.920 stemmen behaalde. De resultaten zijn gecertificeerd door de verkiezingscommissie van Guyana in haar hertelling, onder toezicht van internationale en regionale waarnemers, waaronder Caricom-waarnemers. Maar de zittende partij heeft tot dusver geweigerd de verkiezingscommissie toe te staan ​​de resultaten officieel bekend te maken.

Terwijl ze aan de macht blijven, heeft de regering van David Granger alles in haar arsenaal gebruikt om te voorkomen dat de resultaten worden aangekondigd op basis van de resultaten van de hertelling, ook al blijft het geld van twee olieleveringen buiten haar bereik.

Wereldleiders, waaronder de Caricom, het Gemenebest, de VN en de OAS dringen er bij Granger op aan om de macht over te dragen en zijn nederlaag te erkennen. Keith Lowenfield, Chief Election Officer, heeft kans gezien zes verschillende verkiezingsverslagen te presenteren, allen met andere cijfers dan de officiële hertellingsresultaten. Intussen heeft Washington visa beperkingen opgelegd aan hoge Guyanese verkiezingsfunctionarissen, diverse ministers en andere aan de regering gerelateerde functionarissen.
Advertenties