Suriname krijgt toestemming voor uitstel betalingen
09 Jul 2020, 09:29
foto


De schuldeisers van de lening van US$ 125 miljoen zijn akkoord gegaan met uitstel van betalingen. Suriname moest op 30 juni aan aflossing en rente US$23 miljoen opbrengen, waar het niet in slaagde. Starnieuws verneemt dat aan rente US$6,7 miljoen is betaald door inspanningen van de nieuw aan te treden coalitie. Aan obligatiehouders werd toen een voorstel gedaan om een aanpassing van de voorwaarden voor de schuldpapieren.

Nadat de regering in gebreke was gebleven om een deelaflossing van US$ 15,6 miljoen en US$ 8 miljoen aan rente te betalen, had zij tien dagen de tijd om tot een oplossing te komen met haar schuldeisers. Obligatiehouders zijn er nu onder andere mee akkoord gegaan dat Suriname pas in december of juni 2021 begint met aflossen, afhankelijk van het begin van een programma van het Internationaal Monetair Fonds voor Suriname. De US$ 125 miljoen is via de Oppenheimer Funds aangegaan voor betaling van achterstallige schulden aan Alcoa om de Afobaka Stuwdam over te nemen.

De nieuwe regeringscoalitie die halverwege deze maand aantreedt, erft van scheidend president Desi Bouterse een land met grote economische problemen, schrijft Bloomberg. Het land heeft een groot tekort op de lopende rekening en is door een groot deel van zijn reserves in buitenlandse valuta's heen, waardoor het moeilijk wordt de waarde van de eigen munt op peil te houden. Lage olieprijzen als gevolg van de coronapandemie verergeren de economische problemen.

Het missen van aflossingsverplichtingen noopte ratingbureau Fitch onlangs tot een verlaging van zijn kredietoordeel over Suriname van CCC naar C. Daarmee is het land volgens analisten op een haar na verwijderd van de status van wanbetaler. Inmiddels heeft ook Moody's de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd van B3 naar Caa3, de op twee na laagste beoordeling.
Advertenties