Ook Moody's verlaagt kredietwaardigheid Suriname
08 Jul, 09:31
foto


In navolging van kredietbeoordelaar Fitch, heeft ook Moody's de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd, van B3 naar Caa3. De verlaging heeft alles te maken met de hoge schuld van Suriname, een tekort aan vreemde valuta en de grotere kans op wanbetaling door de coronaviruspandemie. Fitch verlaagde eerder de kredietwaardigheid van Suriname van CCC naar C.

Ratingbureau Moody's Investors Service verlaagde dinsdag de soevereine kredietwaardigheid van de regering van Suriname voor vreemde valuta door de grotere kans op een noodlijdende wisselkoers of wanbetaling op haar marktschuld sinds de laatste verlaging in april. Het is de twee na laagste rating op de schaalindeling van Moody's.

Moody's zei dat het de beoordeling verlaagd als gevolg van toenemende druk op de uitgaven in verband met het coronavirus, waardoor de financieringsbehoeften zijn toegenomen en de financiële voorwaarden ernstig zijn aangescherpt. De rating blijft negatief, zei het bedrijf in een verklaring.

"Gezien de stijging van de schuldenlast en de beperkte financieringsmogelijkheden, verwacht Moody's dat de overheid zwaardere verliezen kan opleggen aan obligatiehouders door een uitgebreidere herstructurering van de uitstaande overheidsschuld die verder gaat dan het recente verzoek om toestemming om betalingen uit te stellen, als onderdeel van een bredere economische hervorming programma", aldus de verklaring.

Suriname bereikte een akkoord met houders van ongeveer 83% van Suriname's 9,875% 2023-obligaties om betalingen uit te stellen nadat de regering er niet in slaagde op 30 juni aan rente en aflossingen US$ 23 miljoen op te hoesten.

"De regering heeft al een verzoek tot toestemming gedaan om de betaling van de hoofdsom die op 30 juni verschuldigd was uit te stellen, wat volgens Moody's zal worden verleend", aldus het rapport. Moody's voorspelt dat het reële bbp van Suriname met 4% zal krimpen en dat het begrotingstekort in 2020 10% van het bbp zal zijn.

Tuesday 11 August
Monday 10 August
Sunday 09 August