Panama: Zonen ex-president aangehouden
07 Jul, 12:16
foto
Ricardo (2e van links) en Luis Enrique - zonen van de voormalige Panamese president Ricardo Martinelli - met hun advocaten en een politieagent nadat ze maandag in Guatemala City zijn aangehouden. (Foto/Reuters)


Amerikaanse aanklagers hebben twee zonen van de voormalige Panamese president Ricardo Martinelli aangeklaagd wegens omkoping en het witwassen van geld in verband met het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De federale klacht werd maandag publiekelijk gemaakt.

Luis Enrique Martinelli (38) en Ricardo Alberto Martinelli (40), werden eerder op de dag gearresteerd in Guatemala-Stad toen ze probeerden aan boord te gaan van een vlucht naar Panama, zei de politie van Guatemala in een verklaring. De twee mannen worden geconfronteerd met uitlevering aan de Verenigde Staten.

In een verklaring na de arrestatie zei de familie dat het eraan werkte om ervoor te zorgen dat de zonen van de ex-president juridische bijstand krijgen in Guatemala en de procedure kunnen overdragen aan Panama.

Odebrecht stond centraal in een ingrijpend Latijns-Amerikaans corruptieschandaal dat in 2014 aan het licht kwam, waarbij het bedrijf meer dan 700 miljoen dollar aan steekpenningen betaalde aan overheidsfunctionarissen in verschillende landen. Het schandaal van 2014 blijft in heel Zuid-Amerika weerklinken en heeft verschillende overheidsfunctionarissen in problemen gebracht, wat leidde tot afzetting, arrestaties en ontslagen. Odebrecht heeft toegegeven dat het 788 miljoen dollar aan steekpenningen heeft betaald om bouwcontracten te winnen in 12 landen. Het bedrijf heeft ermee ingestemd een wereldrecord van 3,5 miljard dollar boete te betalen.

Het ministerie van Justitie zei in een verklaring dat de Martinelli-zonen ervan worden beschuldigd tussenpersoon te zijn geweest voor de betaling van ongeveer US$ 28 miljoen aan steekpenningen van Odebrecht aan een hooggeplaatste ambtenaar van Panama tussen 2009 en 2014, de periode waarin hun vader in functie was. De strafrechtelijke klacht die op 27 juni bij de federale rechtbank in Brooklyn, New York werd ingediend, beschreef de broers als "naaste familieleden" van de functionaris, zonder verdere details te verstrekken.

In de klacht wordt ook beweerd dat het paar geheime bankrekeningen beheerde onder de naam van een bedrijf om de betaling van de steekpenningen te vergemakkelijken, met veel transacties via Amerikaanse banken.

Voormalig president Martinelli en zijn opvolger, Juan Carlos Varela, mogen Panama vanaf vorige week niet verlaten terwijl ze in afzonderlijke corruptiezaken werden onderzocht op witwassen van geld.

Tuesday 04 August
Monday 03 August