Japan: Duizenden geëvacueerd door overstromingen
05 Jul, 06:49
foto
Politieagenten zoeken naar inwoners die zijn ingesloten door overstromingen door zware regenval langs de Kuma rivier in Hitoyoshi in de prefectuur Kumamoto, Zuid-Japan.
(Foto: Reuters)


Vijftien mensen worden verondersteld dood te zijn en negen worden vermist op het zuidelijke eiland van Japan, Kyushu, aangezien verwoestende regenval overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Veertien slachtoffers werden gevonden in hetzelfde overstroomde verpleeghuis terwijl de andere uit een aardverschuiving werd gehaald. De sterfgevallen moeten nog formeel worden gecertificeerd.

De autoriteiten hebben meer dan 200.000 opdracht gegeven om te evacueren en er worden 10.000 soldaten gestuurd om reddingswerkers te helpen. Naar verwachting zal de zware regen aanhouden tot zondag.

Premier Shinzo Abe drong er bij de mensen op aan om "maximaal alert" te zijn. De prefecturen Kumamoto en Kagoshima zijn het zwaarst getroffen.

De gouverneur van Kumamoto, Ikuo Kabashima, vertelde verslaggevers dat de slachtoffers in het verpleeghuis waren gevonden "met hartstilstand"  - een term die in Japan werd gebruikt voordat een arts officieel de dood bevestigde.

De beelden tonen een weggespoelde brug over de Kuma-rivier, met andere foto's van ondergedompelde auto's en huizen. Het Japanse Meteorologisch Agentschap zei dat dergelijke regenval nog nooit eerder in de regio was waargenomen.


Een luchtfoto toont de overstroomde Kuma rivier door hevige regenval in een woonwijk in Hitoyoshi in de prefectuur Kumamoto, Zuid-Japan. (Foto: Reuters)

Een vrouw die haar toevlucht zocht in een evacuatiecentrum zei dat ze nooit had gedacht dat regen zo krachtig zou kunnen zijn, terwijl een andere zei dat ze de trillingen van het kolkende water van een nabijgelegen rivier kon voelen.

Haruka Yamada, die in Ashikita in de prefectuur Kumamoto woont, vertelde Kyodo: "Ik zag grote bomen en delen van huizen wegspoelen en hoorde ze ergens tegenaan botsen. De lucht is gevuld met de geur van lekkend gas en rioolwater."

De NHK-omroep zegt dat er berichten zijn dat acht huizen in de wijk Takinoue van de stad zijn weggespoeld.

Tuesday 11 August
Monday 10 August
Sunday 09 August