Kwakoe gaat mee met de tijd en heeft neus-mondkap op
01 Jul 2020, 00:00
foto
Eerst is er gebeden voor het land, voor overwinning op het coronavirus, voor de nieuwe regeringsleiders, en dat het uiteindelijk goed gaat met Suriname. (Foto's: René Gompers)


Kwakoe heeft naast nieuwe pangi's ook een neus- en mondkap opgekregen. “Een symbool dat iedereen in deze tijd rekening moet houden met Covid-19,” merkt Elviera Sandie, directeur van Cultuur op. Dinsdag is het gerenoveerde ‘stonpoptji’ die de dag  van 1 juli 1863, afschaffing van de slavernij symboliseert, overhandigd aan Cultuur. Daarna is zoals elk jaar het standbeeld met fleurige pangi's omkleedt. 

Traditioneel is er in de nacht van 30 juni op 1 juli een fakkeloptocht die begint aan de Heiligenweg bij het monument dat Kodjo, Mentor en Present gedenkt. Er wordt dan gelopen langs de Watermolenstraat, het Onafhankelijkheidsplein, Fort Zeelandia , Waterkant, tot naar het Kwakoeplein aan de dokter Sophie Redmondstraat. Door de Covid-19 maatregelen is de fakkelloop dit jaar niet gehouden. Het Kwakoe monument  zag er de laatste jaren niet goed uit. Kunstenaars Rinaldo Klas en Henry Renfrum hebben het initiatief genomen om het te renoveren. De organisaties Fiti Fu Wini en Feydrasi Fu Afrikan Srananman, zijn blij met het gerenoveerde beeld. Zij houden elk jaar op 1 juli, evenementen bij Kwakoe. Fiti Fu Wini organiseert de nachtelijke culturele optocht, de Feydrasi een bijeenkomst met hoogwaardigheidsbekleders in de morgenuren. 

Na de toespraken was het tijd om Kwakoe aan te kleden. Eerst is er gebeden voor het land, voor overwinning op het coronavirus, voor de nieuwe regeringsleiders, en dat het uiteindelijk goed gaat met Suriname. Met Floridawater is Kwakoe ‘gedoopt’. Omstanders zijn ook met het geurige water gezegend. Prevelend worden de doeken om het beeld gebonden. Dan is Kwakoe gekleed. Maar het is nog niet afgelopen. Een blauwe neus- en mondkap wordt  tevoorschijn gehaald. “Een voorbeeld!” benadrukt de vrouw die Kwakoe heeft aangekleed. “Na wan voorbeeld dat alla sma musu weer wan mondkapje.” Eerst  leek het of Kwakoe weigerde. Maar de bescherming past perfect. “Hiep, hiep…hallee!” 

René Gompers
Advertenties