NAR: Verslaafdenzorg is essentiële dienst
26 Jun 2020, 02:50
foto


De voorzitter van de Nationale Anti-drugs Raad (NAR), Glenn Uiterloo, heeft bij een zoommeeting van primaire en tertiaire stakeholders het belang benadrukt van de uitvoering van de Covid-19-maatregelen ter bescherming van de cliënten en het personeel van behandelinstellingen. De NAR vindt het jammer dat in Suriname verslaafdenzorg niet is aangemerkt als essentiële dienst.

De meeting was in het kader van de Internationale Dag tegen de productie, handel, gebruik en misbruik van illegale drugs op 26 juni. In het “nieuwe normaal” van Covid-19 heeft Suriname bepaalde maatregelen getroffen die niet altijd het recht van de hulpbehoeftigen dienen, meent de NAR; “verslaafden hebben recht op gezondheidszorg in het algemeen en verslavingszorg in het bijzonder.”

De NAR stelt in een persbericht dat aanvulling van de slogan met ‘Better knowledge for better care, preventie en beleid’ niet mogelijk is zonder een evidence based benadering. Onderzoek dient ter ondersteuning van het beleid en de te ondernemen stappen. Op 23 juni heeft de coördinator van het Suriname Netwerk met betrekking tot Drugs (Surendu) deelgenomen aan een internationale meeting van de National Institute on Drug Abuse in America waarbij zij de resultaten van een recente cannabis onderzoek heeft gepresenteerd.

Een van de zorgpunten blijkt het groeiend gebruik van cannabis onder jongeren in de leeftijdsgroep 15-35 jaar. Uit de analyse van de groep behandelde cliënten in 2019 is gebleken dat de meeste cliënten behandeling zochten tegen cannabisverslaving, daarna tegen alcohol- en crackcocaïneverslaving. Daarnaast werd in mindere mate behandeling gezocht tegen cocaïne in poedervorm, methamphetamine en heroïne. De jongste gebruiker was 9 jaar oud.

Tijdens een recente webinar van de PAHO in samenwerking met de OAS zijn onder andere de gevolgen van de Covid-19-maatregelen voor verslaafden gepresenteerd. Zo vergroot social distancing eenzaamheid en isolatie en vergroot de lockdown gevoelens van stress en angst. De lockdown heeft ook geleid tot verminderde economische activiteit, werkloosheid en is er een mogelijke toename van kindermishandeling en huiselijk geweld. Het gebruik van drugs geschiedt nu in huis en thuis is geen veilige plek meer. De maatregelen hebben volgens het onderzoek ook geleid tot veranderde communicatie en sociaal leven, daar er meer gebruik wordt gemaakt van de telefoon, apps en sociale platformen. Door het doen van paniekaankopen is er onder meer ook meer drugs ingekocht en opgeslagen.

In het schrijven van de NAR staan ook enkele tips voor ouders. De tips zijn van de United Nations on Drugs and Crime (UNODC). Zo is het besteden van meer tijd met hun kinderen en hen complimenteren, zeer belangrijk. Ouders moeten duidelijke regels zetten, beheerst gedrag vertonen en weten waar en met wie hun kinderen zijn. Meedoen aan aangeboden ouderprogramma’s van de UNODC en zichzelf blijven informeren, zijn ook enkele adviezen die zijn opgesomd.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March