Krachtige aardbeving in Mexico, vier doden
23 Jun 2020, 18:33
foto
Patiënten en medisch personeel staan buiten een hospitaal na een aardbeving in Mexico City, Mexico. (Foto's: Reuters)


Een krachtige aardbeving met een kracht van 7,4 heeft dinsdag, vandaag, de zuidelijke Pacifische kust van Mexico getroffen. Er zijn minstens vier mensen omgekomen. De beving heeft verharde wegen kapot temaakt en geïsoleerde dorpen afgesneden.

De dodelijke slachtoffers vielen in de buurt van het epicentrum van de aardbeving in Oaxaca, een bergachtige deelstaat die bekend staat om zijn koffie, mescal en Spaanse koloniale architectuur.

Rotsblokken blokkeerden de kronkelende bergwegen tussen de hoofdstad van de deelstaat Oaxaca City en de kust. Een kliniek en andere gebouwen in bergdorpen nabij het epicentrum raakten zwaar beschadigd, zo bleek uit beelden op sociale media.

Honderden kilometers verderop in Mexico-Stad schudden gebouwen hevig en renden mensen de straat op toen een seismisch vroegtijdig waarschuwingssignaal klonk. Video's op sociale media lieten water zien dat blijkbaar afkomstig was van zwembaden op het dak die in woongebouwen stroomden.

De aardbeving veroorzaakte een kleine tsunami aan de kust van Oaxaca, maar er waren geen onmiddellijke tekenen van slachtoffers. De seismologische dienst van het land zei dat de zeespiegel 60 centimeter steeg op het Huatulco-strand. Het strand is normaal gesproken een populaire bestemming voor Amerikaanse en Canadese toeristen, maar is nu rustiger vanwege de pandemie van het coronavirus.

De 30-jarige Miguel Candelaria werkte achter zijn computer in zijn ouderlijk huis in de stad Juchitan in Oaxaca toen de grond begon te trillen. Hij rende naar buiten met familieleden, maar ze moesten midden op straat stoppen toen de stoep kromde en wiegde. "We konden niet lopen ... de straat was als kauwgom", zei Candelaria.

Buren schreeuwden van angst en sommigen schreeuwden waarschuwingen om weg te rennen van de elektriciteitspalen die eruit zagen alsof ze zouden vallen, zei Candelaria, werkzaam in telecommunicatiemarketing.

Aardbevingen met een kracht van meer dan 7 zijn grote aardbevingen die wijdverspreide, zware schade kunnen aanrichten. Bij een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter die in 2017 in Midden-Mexico plaatsvond, vielen 355 doden in de hoofdstad en de omliggende staten.

Gezondheidswerkers helpen patiënten buiten een hospitaal na een aardbeving in Mexico. In het ziekenhuis worden Covid-19-patiënten behandeld. (Foto: Reuters)

Schokken Mexico-Stad
Helikopters vlogen dinsdag laag over de Roma- en Condesa-districten van Mexico-Stad, op zoek naar schade in straten waar veel gebouwen nog steeds de littekens van de aardbeving van 2017 vertonen. De burgemeester van de stad zei dat er twee mensen gewond waren geraakt, maar dat er geen grote schade als gevolg van de aardbeving was. De beving sloeg toe terwijl miljoenen mensen thuis vastzaten vanwege het coronavirus.

De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration had gewaarschuwd dat de Pacifische kusten van Mexico en Midden- en Zuid-Amerika te maken hadden met een mogelijke tsunami, maar zei later dat het gevaar was geweken. De U.S.Geological Survey zei dat het epicentrum van de aardbeving van dinsdag 69 km ten noordoosten van de stad Pochutla lag.

Het was erg ondiep, slechts 26 km onder het aardoppervlak, wat het schudden zou hebben versterkt. In de buurt van het epicentrum bevond Magdalena Castellanos Fermin zich in het dorp Santiago Astata toen de aardbeving toesloeg, waardoor grote rotsen van de heuvel naar beneden tuimelden en de bewoners alarmeerden, vertelde ze telefonisch aan Reuters. "Het was heel intens, heel sterk", zei ze.
Advertenties