Iraans vrachtschip met voeding aangemeerd in Caracas
23 Jun 2020, 14:23
foto
Mensen staan ​​in de rij voor brandstof bij een benzinestation in Caracas, nadat de Venezolaanse regering op 1 juni een nieuw brandstofprijssysteem heeft geïntroduceerd. (Foto: Reuters)


Een Iraans vrachtschip met voedingsmiddelen is maandag aangemeerd in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Dat heeft het Iraanse staatspersbureau IRNA bekendgemaakt. Venezuela kampt al jaren met een chronisch tekort aan basisgoederen.

De goederen zijn bestemd voor de eerste Iraanse supermarkt in Venezuela, tweette de Iraanse ambassade in Caracas op 20 juni, eraan toevoegend dat de levering "weer een succes markeert in vriendschappelijke en broederlijke betrekkingen tussen twee landen."

Tekorten aan vreemde valuta te midden van de diepe economische crisis in Venezuela zorgen ervoor dat het land nauwelijks in staat is om voedsel, medicijnen en dagelijkse benodigdheden te importeren. Amerikaanse sancties tegen de regering van president Nicolas Maduro hebben de invoer ook bemoeilijkt.

De voedselverzending komt nadat Iran vorige maand 1,5 miljoen vaten brandstof heeft geleverd aan Venezuela, ooit de grootste olieproducent van Zuid-Amerika, om een ​​benzinetekort te helpen verlichten. Iran voorzag Venezuela ook van de belangrijkste ingrediënten die nodig waren om de raffinaderijen opnieuw op te starten en door te gaan met de productie van zijn eigen benzine.

Zowel Iran als Venezuela staan ​​onder Amerikaanse sancties en Washington heeft regeringen, zeehavens, verladers en verzekeraars gewaarschuwd dat ze sancties opgelegd kunnen krijgen als ze de tankers helpen. President Donald Trump verzachtte zijn toon richting Venezuela enigszins in een interview dat op 19 juni werd gepubliceerd, waarin hij zei dat hij zou overwegen Maduro te ontmoeten. "Daar zou ik misschien over nadenken", zei Trump in het interview met de nieuwssite Axios.

En in een tweet op 22 juni zei de Amerikaanse president dat hij "slechts met Maduro zou spreken om één ding te bespreken: een vreedzame onttrekking aan de macht!" Trump toonde zich open voor een ontmoeting met Maduro in 2018 en de Venezolaanse leider maakte ook duidelijk dat hij daar open voor stond, maar het liep op niets uit. Washington legde in plaats daarvan uitgebreide sancties op die de economische ellende van het Zuid-Amerikaanse land hebben vergroot.

Trump wees ook op een afnemend vertrouwen in Juan Guaido, die in januari 2019 door de Verenigde Staten en andere westerse landen werd erkend als de legitieme leider van Venezuela, na wat volgens de meesten een schijnverkiezing was die Maduro aan de macht hield. Terwijl de Verenigde Staten druk heeft uitgeoefend op het Maduro-regime, grotendeels door sancties, heeft Maduro de steun van het leger behouden, evenals de steun van Rusland, Cuba, China en Iran.

Maduro zei eerder deze maand dat hij Iran binnenkort zou bezoeken om samenwerkingsovereenkomsten in de energie- en andere sectoren te ondertekenen, nadat Iran de olie had verzonden, die in vijf tankers arriveerde.
Advertenties