Een toegift aan de diaspora gemeenschap
21 Jun 2020, 10:30
foto


"Nieuwe regering, om te weten wat te doen, is Suriname voor meer dan de helft al gered”.

In de memorie van Toelichting van de wet van 21 januari 2014, houdende vaststelling van de status van Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) (SB 2014 no. 8) valt te lezen, "vanwege historische omstandigheden hebben personen die burgers waren van Suriname, het land verlaten om zich elders te vestigen... Deze wet heeft tot doel de relatie vast te stellen, die er bestaat tussen Suriname en alle mensen die van Suriname afkomstig zijn zonder onderscheid en deze personen van Surinaamse Afkomst de mogelijkheid te bieden door activeren van deze relatie in aanmerking te komen voor voorzieningen die de Staat Suriname beschikbaar maakt voor PSA. De status schept een band tussen de PSA en de Republiek Suriname en er zijn naast rechten ook enkele plichten aan verbonden".

De wet PSA is overigens zeer duidelijk over de relatie die de Republiek Suriname met alle mensen die van Surinaamse Afkomst zijn wil onderhouden. In de wet is het ministerie van Buitenlandse Zaken genoemd dat bekleed is met bevoegdheden en het Instituut dat verantwoordelijk is voor de bevolkingsadministratie en de justitiële autoriteiten.
Zoals vele zaken bij de scheidende paarse coalitie is het kind met het badwater weggegooid en heeft men nagelaten om een coördinerend beleid hierop los te laten en mogelijk een one-stop bureau hiervoor op te zetten.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen en mogelijk voor altijd de integratie van de wet PSA in het regeerakkoord van VHP-ABOP-NPS-PL te krijgen en bovenal daadwerkelijk uit te voeren. De diaspora-vertegenwoordigers uit Nederland hebben hierop zeer ad rem niets nagelaten en hebben intussen een 15-tal aanbevelingen gedaan aan de nieuwe coalitie tijdens de hearings om hun deel van hun bijdrage manifest te maken.

Vaststaat dat de Surinaamse wetgever al een voorschot heeft gegeven, waarbij de wet PSA genoeg aanknopingspunten biedt, om in de wel in de wet geregelde gevallen aansluiting te vinden om synergisch coördinerend beleid voor diaspora aangelegenheden erop los te laten.

Praktisch gezien zal er onder andere beleid gemaakt dienen te worden, die diaspora kapitaal en investeringen zal moeten aanmoedigen, hulpzendingen voor armoedebestrijding faciliteren, human resource expertise op aanvraag voor uitwisseling aan te trekken en in dienst te stellen voor de ontwikkeling van Suriname, voor de publieke- en private sector. Deze reeks is natuurlijk niet volledig en uitputtend, maar zal dienen te passen binnen het primaat van een te voeren pro- activerend beleid. Hiervoor zal in deze instantie, het instellen en opzetten van een Directoraat Diaspora Zaken, onder de paraplu van een ontwikkelingsministerie, waarvan het ministerie van Handel en Industrie, het meest voor de hand liggende is, een welkome zijn en we op termijn heel veel mooie vruchten van moeten kunnen plukken.

Wroko de fu du en er is nog veel werk aan de winkel. Alle mensen van Surinaamse Afkomst, RedSu.

Mr. Ramesh Arun V-A. Malahe
rameshmalahe@yahoo.com

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April