OKB heeft geen boodschap aan bezwaar Van der San
16 Jun 2020, 14:06
foto
Eugene van der San dient als kiezer bezwaar in tijdens de openbare zitting van het Centraal Hoofdstembureau vandaag in Sana Budaya. (Foto: Ranu Abhelakh)


Eugène van der San heeft als kiezer bezwaar ingediend tijdens de openbare zitting van het Centraal Hoofdstembureau over de wijze waarop het besluit is genomen om de duur van de stemming op 25 mei te verlengen. Hij voerde aan dat in strijd is gehandeld met artikel 89 van de Kiesregeling. 

Van der San benadrukte dat artikel 89 de duur aangeeft van de stemming. Deze begint om 7.00 uur en eindigt om 19.00 uur. "Door de autoriteiten is in strijd met deze regeling gehandeld, door de tijd mondeling middels een mededeling van het Onafhankelijk Kiesbureau te verruimen naar 9.00 uur", voerde hij aan. 

"Bovendien geeft artikel 109 aan hoe het probleem moet worden opgelost tijdens de stemming, als de tijd verstreken is. Niet zoals door het Onafhankelijk Kiesbureau, ten onrechte gebruik is gemaakt van artikel 2 lid 4 sub d van de Kiesregeling", stelde Van der San. 

De kiezer voerde aan dat voor de uitslag van de verkiezingen dit bezwaar geen gevolgen heeft. Maar het Onafhankelijk Kiesbureau kan volgens hem niet tot bindend verklaring overgaan, voordat deze omissie is opgelost. Er moet volgens hem dit alsnog bij een bestuursbesluit plaatsvinden. "Als dat niet gebeurd hou ik mij het recht om een kort geding aan te spannen tegen de verkiezingsautoriteiten", deelde Van der San mee. 

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat zij geen boodschap heeft tegen het bezwaar van Van der San. "Hij doet maar wat hij niet laten kan", houdt Van Dijk-Silos het kort. 
Advertenties

Sunday 04 June
Saturday 03 June
Friday 02 June