Vreden: 17 Covid-19 patiënten genezen; beleid aangepast
13 Jun 2020, 05:11
foto
Infectioloog Stephen Vreden tijdens de Covid-19 update vrijdag. Hij kondigt aan dat het ontslagbeleid van patiënten is aangepast. (Beeld: NII)


Zeventien personen die positief getest waren op Covid-19, zijn ontslagen uit Residence Inn, vrijdag. Er blijkt echter nog verschil van mening te zijn over het ontslagbeleid tussen infectiologen en directeur Cleopatra Jessurun Volksgezondheid. Op gegeven moment was het onduidelijk of de mensen die al toegezegd waren dat ze naar huis mochten, weg konden. Uiteindelijk is de knoop doorgehakt. Hoewel de mensen naar huis zijn, is op de Covid-19 website nog niet aangegeven dat meer dan 9 personen genezen zijn verklaard. Infectioloog Stephen Vreden heeft op de 'briefing' vrijdag aangegeven dat de ontslagcriteria om een patiënt te ontslaan zijn aangepast. 

Bij de eerste groep besmette personen zijn er twee negatieve testen genomen, voordat mensen naar huis werden gestuurd. "Het ontslagbeleid bij deze patiënten is herzien. Volgens recente inzichten is het besmettelijk zijn van een geïnfecteerde voor anderen niet eindeloos en niet per se gekoppeld aan het wel of niet hebben van een positieve swab", meent Vreden. De swab toont volgens hem niet het hele virus, maar deeltjes daarvan in de keel of neus aan. Die deeltjes kunnen nog lang in de keel van de persoon voorkomen maar het virus zelf niet. Eenmaal een persoon is hersteld, komt het Covid-19 virus doorgaans niet meer voor in het lichaam van zo iemand.

“We zitten aan de veilige kant als wij rekenen vanaf de eerste dag dat de persoon ziekteverschijnselen vertoont tot en met veertien dagen daarna. Dat is het tijdstip waar je veilig kunt aannemen dat zo iemand geen virus meer uitscheidt en dus niet meer besmettelijk is voor anderen, ongeacht of de swab op dat moment positief is”, laat Vreden optekenen.  Afgesproken is dat zodra de mensen naar huis mogen, ze nog een week hersteltijd thuis krijgen, voordat zij weer normaal aan de slag kunnen.

Bij het vorige ontslagbeleid, de eerste groep patiënten in maart/april, was het zo dat de patiënten pas naar huis konden, nadat ze twee keer negatief werden getest. Dit had ertoe geleid dat de opnameduur van de patiënten van de vorige groep van 10, langer was. Eén persoon heeft zelfs 48 dagen in het ziekenhuis gelegen, omdat de swab positief bleef. Gelet op voortschrijdende inzichten op het stuk van Covid-19 transmissie, is er gemeend de ontslagcriteria aan te passen. Hoewel Vreden opmerkt dat de teller aangepast zal worden op de officiële website, is dit nog niet gebeurd. Volgens de quarantaine wet en die op infectieziekten is directeur van Volksgezondheid de eindverantwoordelijke over het ontslagbeleid. 
Advertenties