Total lockdown: Is het middel erger dan de kwaal?
12 Jun 2020, 13:36
foto


Als gezondheidswerkers met aanvullende expertise op het respectievelijk gebied van bedrijfskunde en public health hebben wij gemeend een artikel te schrijven om andere invalshoeken met de gemeenschap te delen over de huidige aanpak van de Covid-19 situatie in Suriname.

Vragen die aan de orde komen in het volledig artikel zijn achtergrondinformatie van het Covid-19 virus (besmetting, symptomen, risicogroepen, maatregelen).

Nadere beschouwing maatregelen in Suriname
Als de sociaaleconomische situatie in ogenschouw wordt genomen dan kan worden vastgesteld dat een deel van de bevolking inkomenszekerheid heeft tijdens de lockdown, zoals mensen in overheidsdienst en bepaalde bedrijven in de formele sector. Daarnaast is er een groot deel van de beroepsbevolking die geen inkomenszekerheid heeft, denk bijvoorbeeld aan mensen die afhankelijk zijn van los werk, huisnijverheid, hossel, tuinman, hulp in de huishouding, horecaondernemer, bouwvakker, aannemer, studentenbaan en landbouwer. Deze groep van mensen wordt door de bewegingsvrijheidsbeperkingen het meest getroffen en hebben mogelijk ook geen of minimale reserves, ook niet om in 1 keer voor een hele week voeding en andere essentiële benodigdheden te kopen.

In verschillende ressorten in ons land is er sprake van een hoge bevolkingsdichtheid, waarbij vele gezinnen bij elkaar in kleine behuizing wonen, waarbij het niet ongebruikelijk is dat veel kinderen en volwassenen zich bij elkaar ophouden en zich ook op straat bevinden. Daarom is het niet verwonderlijk dat personen zich moeilijk aan de stringente maatregelen kunnen houden. Naast de economische malaise, is er tevens aangetoond dat er een toename is van huiselijk geweld, kindermisbruik, depressies en angst van de mensen die verplicht thuis moeten blijven (Galea, Merchant, & Lurie, 2020; Venkatesh & Edirappuli, 2020).

Vanuit medisch perspectief is tevens aangetoond, dat los van het bovenstaande, ook ontregeling plaatsvindt van de behandeling van Chronische Niet Overdraagbare aandoeningen, zoals hypertensie of suikerziekte. Mensen kunnen niet meer terecht bij hun arts voor de reguliere controles en kunnen moeilijk ingrepen ondergaan in het ziekenhuis. Dit zal in de tijd ongetwijfeld leiden tot hogere ziektelasten en mogelijk toegenomen sterfte.

Het is met de huidige lockdown regeling dan ook maar de vraag of de verspreiding van het Covid-19 virus daadwerkelijk geremd wordt, ook omdat de besmettingsbron(nen) onbekend zijn.

Wat kunnen we anders doen?
De strategie moet verschuiven van directieve maatregelen (waarbij het inboezemen van angst de toon zet), naar een constructieve/educatieve public health aanpak (Chan & Brownstein, 2020; Garcia & Duarte, 2020; Melnick & Ioannidis, 2020; WHO, 2020b). Daartoe kunnen de volgende stappen een bijdrage leveren:
1. Meer en intensieve voorlichting op community/ ressorts/ wijk niveau over de manieren om verspreiding tegen te gaan.
2. Intensieve voorlichting en bescherming van de risicogroepen zoals eerder aangegeven: die moeten punt 1 uitvoeren en die mogen bij een uitbraak NIET zonder meer op straat en moeten absolute social distancing toepassen. Dit kan eventueel in samenwerking met de huisartsen plaatsvinden, die de bij hun ingeschreven patiënten, individueel laten benaderen en hun de risico’s en nieuwe leefregels uitleggen.
3. Groepsbijeenkomsten, feesten, openbaar vervoer etc. en team sporten, uitgaansgelegenheden etc. alleen als de hygiëne maatregelen en social distancing maatregelen kunnen worden toegepast. Sporters kunnen worden geadviseerd om te fietsen of te lopen met inachtneming van afstand en zo nodig gebruikmaking van een mondkapje.
Voorlichting over alternatieve bewegingsvormen moet snel op gang komen daar de total lockdown situatie veel traditionele vormen van beweging onmogelijk maakt, terwijl beweging essentieel is voor het behoud van een goede weerstand.
4. Versoepeling dan wel opheffing van het verbod te gaan werken met inachtneming van: Handen wassen/desinfectie, Afstand houden, Mondkapje etc., uiteraard vergezeld van de nodige voorlichting en controle op de werkplekken door de leidinggevenden.
5. Screening op dagelijkse basis van de respectieve werkplekken op naleving en herkenningssymptomen door de leidinggevenden.
6. Actief en Proactief alternatieve onderwijsvormen onderzoeken en implementeren, bijvoorbeeld digitaal onderwijs.
7. Doorgaan met en uitbreiding van het testen, case finding, identificatie van haarden en isoleren van deze gevallen, zo mogelijk in absolute (thuis)quarantaine, zodat de ziekenhuisbedden niet bezet worden.
8. Parallel doorgaan met het verbeteren en uitbreiden van de opvangcapaciteit op het gebied van ziekenhuisinfrastructuur, verder werken aan de beschikbaarheid van benodigde medische hulpmiddelen en geneesmiddelen. Uiteraard moet de human resource planning meegenomen worden in dit proces, op alle niveaus.

Het uiteindelijk doel is om tot een beheersbare gebalanceerde controle van deze uitbraak te komen, maar met een community based en evidence based approach.  Een totale lockdown zoals nu gehanteerd is het vooruitschuiven van de problemen omdat het virus zal blijven en het niet te verwachten is dat er binnen afzienbare tijd een vaccin beschikbaar zal zijn voor Suriname. Dat zou betekenen dat wij de komende maanden steeds, cyclisch, zodra er weer een toename is van het aantal besmettingen, in total lockdown zouden moeten gaan, hetgeen funest is voor een groot deel van de bevolking en onze huidige fragiele economie. Voor het overgrote deel van de besmette personen is Covid-19 “gewoon een griepje”. Het is van essentieel belang, dat via intensieve voorlichting op maat, de bevolking zodanig wordt geïnformeerd dat de kwetsbare groepen worden beschermd, de besmette personen worden geïsoleerd en hygiëne maatregelen met social distancing in acht worden genomen.

Laten wij een benadering kiezen waarbij het middel niet erger is dan de kwaal!

Drs. Rakesh Gangaram Panday, MBA, apotheker;
Drs. Vinoj Sewberath Misser, MPH, apotheker

U kunt het volledig artikel hier downloaden

pdf-icon.gif Artikel_beleid_Covid_19_12juni2020.pdf                
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April