Shubho Shondhya (Goedenavond) Baba en Mai
08 Jun 2020, 19:16
foto


Over sommige zaken moet men vooral niet in polemiek gaan, maar in het belang van een juiste toedracht, geschiedschrijving, een onjuiste voorstelling van zaken en dus onterecht schoonvegen van eigen blazoen, maken het toch nog noodzakelijk. De schrijfster meldt: “maar ook een geweldig gesprek met Shabir Ishaak van de Stichting Hindostaanse Immigratie... en is na verkregen toestemming van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), besloten om een monument gelijkende op Baba en Mai, zoals dat in Paramaribo door de kunstenaar wijlen Krishnapersad Khedoe was ontworpen, voor te stellen”

In de aanloop naar realisatie van het monument van Baba en Mai in Kolkata-India, zijn er daadwerkelijk verschillende gesprekken tussen SHI en de ambassadeur van Suriname in India gevoerd, waaruit een concept document is opgesteld door SHI en door tussenkomst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken getekend zou worden aleer toestemming voor het gebruik van de naam van Baba en Mai zou plaatsvinden. Ook is de ambassadeur toen erop gewezen, dat vanwege portretrecht en de rechten die daaruit voortvloeien voor de kunstenaar en bij het gebruiken van intellectuele rechten, uitdrukkelijke toestemming noodzakelijk is. Als jurist en voormalige advocaat was het de ambassadeur niet onbekend en was ze er content mee.

Hoe groot was de verbazing en de verrassing toen de Stichting Hindostaanse Immigratie in een bericht bij Starnieuws van die periode kennis moest nemen, dat in Kolkata het monument Baba en Mai intussen reeds was onthuld, terwijl de concept overeenkomst tot op heden nog onaangeroerd is gebleven. De SHI heeft sindsdien niets meer van de ambassadeur in deze vernomen en zal met de thans gedane opmerkingen hiermee de historie dan ook hersteld zijn.

Intussen heeft de SHI in 2019 op het Lallarookhplein, dat pal naast het commissariaat van Commewijne staat, de onthulling van het vierde monument van Baba en Mai mogelijk gemaakt en zijn bij alle monumenten van de Hindostaanse immigratie van de SHI op 5 Juni 2020, door vele nazaten bloemstukken en kransen gelegd.

Mr. Ramesh Arun V-A Malahe
Secretaris van de Stichting Hindostaanse Immigratie   

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April