Shubho Shondhya (Goedenavond) Baba en Mai
05 Jun 2020, 20:25
foto
Suriname Memorial, zoals het staat in Kolkata, West Bengal, India.


Na een korte wandeling in mijn herinneringen, sta ik stil bij een bindmiddel; de moed en het doorzettingsvermogen van Baba en Mai, welke zij in Suriname en in onze harten hebben geplant. Ik werd in 2013, na een rondleiding op het havencomplex van Kolkata, West Bengal, aangenaam verrast door Kapitein D.K.Rao, toen hij vertelde dat we stonden op de 'Suriname Jetty ', een oude steiger.

Een vragend gevoel, kwam in mij op en ik besloot meer als Surinamer dan als functionaris, na te denken over deze plek die in elk geval uitgaande van haar naam, genoeg verbondenheid had met Suriname, dan ik kon begrijpen. Het toeval wilde dat ik kort na mijn bezoek aan Kolkata, een bekende Indiase schrijver, M.J.Akbar, ontmoette, wiens voorouders de hongersnood van eind 19e eeuw hadden meegemaakt en daardoor bijna 'op een schip' waren gestapt als Britse immigranten. Deze schrijver, die vier jaar later als minister naast mij zou staan bij het 'Suriname Memorial', was blij dat ik met enkele woorden Sarnami, een verbondenheid toonde met zijn moedertaal, Bhojpuri. Na enkele gesprekken, werd het idee geboren om een monument voor te stellen, bij de Suriname Jetty.

Hoe dat monument eruit zou zien, was toen nog niet aan de orde. In 2014 heb ik mooie gesprekken gehad met prominente Surinamers van verschillende politieke bewegingen zonder onderscheid in coalitie en oppositie, maar ook een geweldig gesprek met Shabir Ishaak van de Stichting Hindostaanse Immigratie. Niemand sprak zich uit tegen het idee van een monument, het zou een Surinaams monument zijn. Voorzichtig werden de mogelijkheden besproken, want laten we eerlijk zijn, ik was geen kenner, maar kon wel wat betekenen!

Politieke kleuren zijn letterlijk vervaagd, want iedereen, ook de niet Hindoestaanse Surinamers vonden het een goed idee en sommigen vonden dat er een nieuw ontwerp moest komen, maar daarvoor hadden we niet zo veel tijd. Misschien wilden Baba en Mai, Suriname vertegenwoordigen en is na verkregen toestemming van de Stichting Hindostaanse Immigratie, besloten om een monument gelijkende op Baba en Mai, zoals dat in Paramaribo door de kunstenaar wijlen Krishnapersad Khedoe was ontworpen, voor te stellen.

Intussen had India de legendarische verkiezingen van 2014 achter de rug en de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, had een warme plek voor de Indiase Diaspora in haar beleid en ondersteunde het voorstel met voortvarendheid. In Suriname, had de Minister van Buitenlandse Zaken,  zonder enige twijfel, aan de Ambassade, de volledige ondersteuning van het voorstel gegeven.

Het voorstel werd geadopteerd door de Indiase regering, immers de grond waarop het monument zou komen, behoorde toe aan de Haven van Kolkata en die schonk het stuk aan de Staat (India) en het concept van een voetstuk en tekst werd ontworpen. Nu zou Suriname dus het beeld gelijkende aan Baba en Mai, bijdragen en de tekst. Terwijl alle plannen en voorbereidingen werden uitgevoerd, werd als onderdeel van de renovatie van de haven, de oude (bakstenen) steiger, vervangen door een nieuwe en de omgeving rondom de steiger kreeg een face lift.

In 2015, stelde ik een tekst op en diende die in het Nederlands en Engels in, bij de Afdeling Overseas Indian Affairs, de uitvoerende counterpart namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken en kreeg na enkele dagen de feedback dat de tekst weliswaar in vier talen op de vier zuilen van het voetstuk van het beeld zou worden geplaatst, echter niet in het Nederlands en dat was een beslissing van de minister zelf. Toen werd gevraagd naar een vertaling van de tekst in een andere Surinaamse taal. Moeilijk, maar ik herinnerde mezelf aan een naam die ik verbond met Sarnami en met veel genoegen heeft Moti Marhe deze tekst in het Sarnami vertaald, zodat die voor plaatsing werd aangeboden.

Op 7 oktober 2015 had de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, de eer tot inauguratie van het 'Suriname Memorial',  zoals India, dit monument noemt. Misschien is deze benoeming terecht, want pas nadat zij India verlieten, werden zij 'Baba en Mai', twee woorden die iedereen, ongeacht ras, in Suriname begrijpt en verstaat.
 
Herinneringen, ik heb deze vaak deze herbeleefd en elke keer dankbaar gedacht alle mensen die achter dit idee hebben gestaan. Op 25 november 2017 werd de Onafhankelijkheidsdag van Suriname herdacht in India, door een bloemensnoer ceremonie aan de Suriname Jetty, met nu een tastbare nagedachtenis.

Aashna Kanhai


 

Advertenties