Productie Maka, Sapakara geschat op 150.000 vaten per dag
08 Jun 2020, 07:28
foto


De aardolie ontdekkingen van Maka Central-1 en Sapakara West-1, de eerste in hun soort voor de kust van Suriname, zullen de komende jaren waarschijnlijk worden ontwikkeld met behulp van een drijvend olieproductiecomplex (FPSO- Floating, Production, Storage and Offloading) met hoge capaciteit. De twee ontdekkingen bevinden zich op ongeveer 20 kilometer van elkaar bij Blok 58.

In de boorputten is lichte olie en gascondensaat in de reservoirs in verschillende lagen ontdekt. De consultancy groep Wood Mackenzie zegt dat de olie-ontdekkingen rendabel zijn voor ontwikkeling. "We verwachten een productie van 150.000 vaten per dag met een FPSO. Vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de opties voor het op de markt brengen van gas, gaan we ervan uit dat de ontwikkeling van het gas- en condensaatinterval niet haalbaar is," zei WoodMac.

Blok 58 beslaat 1,4 miljoen hectare en biedt een aanzienlijk potentieel buiten de ontdekkingen in Sapakara West en Maka Central. Operator Apache heeft minstens zeven verschillende speltypes en meer dan 50 prospects geïdentificeerd.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias zegt aan Starnieuws dat ze erg positief zijn over de ontwikkelingen in blok 58. "De al behaalde resultaten (vondsten in twee putten) zijn een basis voor de verwachtingen over de toekomst." Staatsolie kijkt uit naar de resultaten van Kwaskwasi 1 en volgt de voortgang naar Keskesi op de voet.

Apache en Total S.A hebben beide een werkbelang van 50% in het blok. In de tweede helft van april begonnen de partners met exploratieboringen bij Kwaskwasi-1, ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Sapakara West-1. In navolging van Kwaskwasi-1 zal een vierde exploratieproject, Keskesi East-1, ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van de Sapakara-ontdekkingsbron worden geboord.

Zowel de Keskesi als Kwaskwasi-1 exploratieputten zullen olie-gevoelige Boven Krijt afzettingen testen in reservoirs die onafhankelijk lijken te zijn van de ontdekkingen van Maka en Sapakara.

WoodMac zegt dat Suriname mogelijk op weg is om Guyana te volgen in een olieboom met de dubbele offshore-ontdekkingen, en merkt op dat er potentieel blijft voor verdere vondsten in hetzelfde blok.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April