PL bereidt herdenking 130 jaar Javaanse Immigratie voor
01 Jun, 17:44
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van PL.


Op 9 augustus 2020 wordt 130 jaar Javaanse Immigratie herdacht. Pertjajah Luhur (PL) vindt dat deze mijlpaal niet ongemerkt voorbij mag gaan. De politieke organisatie zal daarom een commissie samenstellen, bestaande uit onder anderen vooraanstaande kenners van de Javaanse cultuur, die een gepaste herdenking van deze dag zal voorbereiden. Daarbij wordt rekening gehouden met de Covid-19 situatie in het land. PL-voorzitter Paul Somohardjo hoopt dat tegen die tijd Suriname Covid-vrij is.

De PL-voorman stelt dat Javanen een onlosmakelijk deel uitmaken van de rijke, multiculturele Surinaamse samenleving. Met een aantal van ongeveer 70.000 Javanen vormen zij thans de vierde grootste bevolkingsgroep in Suriname. Demografisch gezien waren de Javanen lange tijd de op twee na grootste bevolkingsgroep, maar de Marrons hebben hen qua aantal intussen ingehaald. 

Javaanse culturele tradities zijn sterk gebleven, hoewel veranderingen en aanpassingen in bijvoorbeeld de taal onvermijdelijk zijn geweest. Nakomelingen van de destijds uit Indonesië gehaalde immigranten spreken veelal een Surinaamse versie van de oorspronkelijk gebezigde Javaanse taal, terwijl Javaanse namen op alle niveaus van de samenleving voorkomen en elementen van de Javaanse cultuur - zoals de keuken - de cultuur van ons land hebben beïnvloed. Deze bevolkingsgroep heeft een uniek etnisch en cultureel element toegevoegd aan het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.

Politiek is de bijdrage van de Javaanse bevolkingsgroep onbetwistbaar. Somohardjo is de allereerste Javaanse voorzitter van De Nationale Assemblee geweest. De PL maakt thans, samen met de VHP, ABOP en NPS deel uit van de zaterdag officieel geproclameerde samenwerkingscoalitie, die in augustus dit jaar formeel regeerverantwoordelijkheid zal dragen. De PL krijgt het beheer over de ministeries van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken & Volkshuisvesting.

Somohardjo stelt dat de herdenking van Javaanse Immigratie altijd hoog op de agenda heeft gestaan van de partij. Het vorig jaar had de partij bij de viering van 129 jaar Javaanse Immigratie een enorme massa op de been gebracht op het terrein van het openlucht museum te Nieuw-Amsterdam. Aan de nieuwe regering zal worden gevraagd mogelijkheden te bekijken een eenmalige nationale vrije dag toe te kennen voor een gepaste en nationale viering van 130 jaar Javaanse Immigratie. “Natuurlijk moeten we daarbij rekening houden met de Covid-situatie in ons land. Zo nodig zullen we de viering daaraan moeten aanpassen”, stelt Somohardjo.