Column: Sportbeleving
28 May 2020, 00:59
foto
Foto: Wedstrijd uit de Bundes liga zonder publiek.
(nu.nl)


Sporten in het Corona-tijdperk brengt niet alleen vele, maar ook ongekende uitdagingen met zich mee. Als sporter probeer je altijd goede resultaten neer te zetten. Het resultaat van een wedstrijd is bij een individuele tak van sport in grote mate afhankelijk van jouw inzet en niveau. Bij teamsporten is het resultaat voor een groot deel afhankelijk van de groepsinzet en het -niveau. Toch kan ook de aanwezigheid van publiek zowel bij individuele sport als bij groepssport van invloed zijn op de prestatie. Een speler die zich gesterkt weet door een sterke achterban, zal vaker tot het uiterste gaan dan een speler zonder ruggensteun. De steun van supporters kan sporters zelfs hun grenzen laten verleggen. Aan de andere kant kunnen supporters van de thuis spelende ploeg de tegenstander ook uit zijn evenwicht proberen te halen door hem uit te lokken. Supporters spelen dus een belangrijke rol bij de sportbeoefening c.q. -beleving.

Door de Corona-pandemie zien we echter een tendens waarbij wedstrijden zonder publiek worden afgewerkt. Bij zulke wedstrijden zijn de sporters helemaal op zichzelf aangewezen. Het kan best een uitdaging vormen als je gewend was om voor een luidruchtige menigte van enkele tientallen duizenden te spelen en het nu gewoon moet stellen met de ondersteuning van de technische staf en wisselspelers. Er zijn geen supporters die bij een slimme manoeuvre of een 'panna', uit hun dak gaan. Geen publiek dat een arbitrale beslissing betwist of de arbiter om de tuin probeert te leiden of dat roept om een wissel. Alles is nu zo zakelijk en haast kil. De sportbeleving heeft echt ingeboet aan deze verandering.

Was het vroeger zo dat je in aanloop naar een wedstrijd het vuurtje kon opstoken en publiek kon oproepen om de teams te komen aanvuren, dat behoort voorlopig tot het verleden. Door wedstrijden zonder publiek af te werken loop je ook de opbrengsten uit de kaartverkoop en uit de verkoop van versnaperingen etc. mis. Clubs konden door verschillende voordeeltjes te verbinden aan seizoenkaarten, hun opbrengsten veilig stellen. Marketeers in het professionele sportcircuit zullen innovatieve methodes moeten ontwikkelen, zodat clubs inkomsten kunnen blijven genereren.

In amateurcompetities zal dat moeilijker gaan, maar ook hier zullen supportersverenigingen ideeën moeten aandragen, zodat inkomsten gegarandeerd blijven, anders vrees ik dat bij alle takken van sport, verenigingen zullen ophouden te bestaan. Clubs die afhankelijk waren van de inkomsten uit de verkoop van kaarten, voeding en snacks, zullen naar alternatieven moeten zoeken om het hoofd boven water te houden. Er zullen allianties gesloten moeten worden met bedrijven, zodat er een win-winsituatie ontstaat. De Corona-pandemie noopt tot een andere aanpak.

Mireille Hoepel

Advertenties