Jurel rekent op een vlotte stembusgang, gezien vlotte opstart
25 May, 09:14
foto
Armand Jurel, voorzitter van het hoofdstembureau Para, bezig met controleren van de stembus. (Foto: BIC Para)


Met een bewolkt weer en af en toe een buitje op deze verkiezingsdag, zijn de eerste handelingen voor de stembusgang  reeds gepleegd. De voorzitter van het hoofdstembureau Para, Armand Jurel, zegt aan Starnieuws dat de voorzitters van alle vijf bestuursressorten op tijd waren. Gezien de goede voorbereiding, is de opstart vlot gegaan, zegt Jurel. Het district heeft 18.262 stemgerechtigden en er kunnen drie zetels binnengehaald worden. 

Jurel vertelt dat de focal points die belast waren met de bestuurlijke taken zich enorm ingezet hebben. Het district Para heeft 32 stembureaus. Volgens Jurel zijn ook deze gecontroleerd en binnen tien dagen waren deze indien nodig gerenoveerd, de erven zijn opgehoogd en geëgaliseerd, sanitaire voorzieningen en lichtpunten zijn in orde gemaakt. “Er is een groepsapp met alle stembureauvoorzitters voor een vlotte samenwerking. Materiaal ter preventie van het Covid-19- virus en de stemkisten zijn reeds gistermiddag in het bijzijn van OKB, politie, de voorzitters  en andere gecontroleerd. “We hebben aan alle politieke partijen gevraagd om geen tenten op te zetten bij de verschillende stembureaus. Stel als we elke partij moeten accommoderen en de mensen zullen propaganda maken, kan dit heel storend werken voor het personeel van het stembureau daar. Ook de Covid-19- regels moeten in acht genomen hebben. De propagandisten mogen zich wel op straat en op de bermen begeven”, deelt Jurel mee. 

Marvin Moesan, coördinator van het Burger Informatie Centrum van Para, zegt aan Starnieuws dat twaalf partijen op de stembiljetten van Para pronken en die zijn als volgt genummerd: BEP, DOE, HVB, VVD, A20, PRO, ABOP, SPA, DA’91, VHP, NPS en de NDP. Moesan merkt op dat vijf dorpen in het district verafgelegen zijn. Deze zijn als eerste afgehandeld. Het gaat om: Pikin Saron, Mata, Cabenda dorp, Powakka en Redi Doti. Het dorp Bigi Poika ligt het verst en het materiaal is sedert gistermiddag opgestuurd, vertelt Moesan. “Gisteren hebben we een proef gedraaid waarbij de verschillende voorzitters van de stembureaus hun kisten mochten controleren, zodat er vandaag geen vertraging zou optreden”, meent Moesan. 

Jurel vraagt de gemeenschap om gebruik te maken van haar democratisch recht. Ook vraagt hij om respect voor elkaar te hebben, ongeacht de politieke kleur, om sportief te blijven gedurende de dag heen en tijdens de uitslag, zodat ook deze verkiezingen een goed verloop kunnen hebben. 

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July