De verkiezingen op 25 mei in zicht
18 May 2020, 09:18
foto


Elke verkiezing is weer anders dan de voorgaande en dat maakt elke stembusgang zo spannend. Het is wel goed om een vergelijking te maken met de vorige verkiezing. Echter moet men niet uit het oog verliezen, dat de omstandigheden anders zijn na de vijf jaren en de kiezers anders denken. De economische situatie werd in de afgelopen jaren aan diggelen geslagen, zaken doen werd moeilijk, de werkloosheid nam steeds toe. De Surinaamse munt is steeds zwakker geworden en flink gedevalueerd. Deze en andere factoren hebben mede ertoe bijgedragen dat de kiezers meer dan ooit politiek bewuster en kritischer zijn geworden en zullen ze de gangen van de politici op weg naar mei 2020 intensief volgen. Men moet de denkfout niet maken dat kiezers blindelings in loze beloftes gaan geloven en zich zullen laten pakken door allerlei populistische maatregelen, verhogingen en toezeggingen.

Er zal tevens worden afgerekend met leden, die nauwelijks iets van zich laten horen, maar eeuwig gekandideerd willen worden. Een goed functionerende politicus; hetzij een DNA-lid, minister of een gekozen DR- en RR-lid moet in staat zijn om in nauw contact te zijn met het volk en op te komen voor het algemeen belang. De kandidaten van de diverse politieke partijen moeten zich ervan bewust zijn om de krachten te bundelen; teneinde een optimaal resultaat te boeken.

De situatie in 2015 en de toekomst
In 2015 hebben 21 politieke partijen en/of combinaties deelgenomen aan de algemene, geheime en vrije verkiezingen. Dertien partijen hebben in combinatie-verband geopereerd en acht waren de verkiezingen zelfstandig ingegaan. Van deze deelnemers hebben slechts acht partijen/combinaties zetels behaald en liefst dertien (kleine) deelnemers hebben geen resultaten geboekt.

De resultaten zagen er al volgt uit: NDP: 26 zetels, V7: 18, AC: 5,  DOE: 1 en PALU: 1 zetel.  Een aantal partijtjes hebben lering uit het verleden getrokken en hebben in 2020 de politieke strijd opgegeven of ze zijn opgegaan in andere partijen of zijn een lijstverbinding aangegaan. Anderzijds zijn er wederom nieuwe partijen als paddenstoelen uit de grond gerezen en de resultaten zullen na 25 mei a.s. merkbaar zijn.

Het aantal geregistreerde kiezers in 2015 bedroeg:  353.059 en de totaal uitgebrachte stemmen waren: 259.030. In het jaar 2020 is het electoraat gestegen naar: 385.301 kiezers. De 17 geregistreerde politieke partijen, die zullen participeren aan de verkiezingen in mei zijn: A 20, ABOP,  BEP, DA'91, DNW, DOE, HVB, NDP, NPS, PALU, PL, PRO/APS, SDU, SPA,  STREI!,  VHP en VVD.

Op weg naar 25 mei
Het is kort dag naar 25 mei en als er eventuele veranderingen in de voor ons resterende dagen zullen plaatsvinden, is dat nog niet te overzien. Denk aan de zwevende kiezers en twijfelaars. De campagne-voering wordt steeds grimmiger en onder alle omstandigheden dient men het gezonde verstand te laten prevaleren. Men mag wel kritisch zijn, maar politieke opponenten moet men met argumenten bestrijden en niet persoonlijk bespreken.

Het zal trouwens van goed fatsoen getuigen als er tijdens de campagnes geen sprake zal zijn van onderlinge haat en nijd, maar van onderlinge verdraagzaamheid. Men dient te trachten om neutraal en nuchter te denken en als zodanig te handelen als oprechte Surinamers.  

Roy Harpal
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April