Brazilië: Inzet militairen tegen vernietiging Amazone-regenwoud
08 May 2020, 06:38
foto
Onder de regering van president Jair Bolsonaro is de ontbossing van het Amazonewoud toegenomen. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, heeft donderdag toestemming gegeven voor de inzet van strijdkrachten in het Amazonegebied om branden en ontbossing te bestrijden. De inzet van troepen komt drie maanden eerder dan in 2019, toen er een record aantal bosbranden woedden in het grootste regenwoud ter wereld.

Vorig jaar wachtte Bolsonaro tot augustus om troepen naar de regio te sturen. Zijn besluit kwam na internationale verontwaardiging over een golf van branden in het regenwoud. Het regenwoud houdt enorme hoeveelheden broeikasgassen vast die klimaatverandering veroorzaken.

Het presidentiële besluit is geldig van 11 mei tot 10 juni, maar kan worden verlengd tot 60 dagen, zoals Bolsonaro vorig jaar deed.

Vicepresident Hamilton Maurao zei vorige week dat de regering van plan was het leger te sturen als onderdeel van een plan om bases in de Amazone te vestigen om ontbossing te bestrijden.

De ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië is in de eerste drie maanden van 2020 met 51% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het eerste kwartaal valt samen met het regenseizoen, waarin de vernietiging gewoonlijk afneemt, omdat houtkappers worden afgeschrikt door het weer.

Milieuadvocaten zeggen dat de aanwezigheid van het leger de illegale vernietiging van het regenwoud op korte termijn moet voorkomen. Maar, voegen ze eraan: toe de strijdkrachten kunnen het permanente toezicht van milieuorganisaties niet vervangen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April