Grondenrechten en vordering pg op huishoudelijke agenda DNA
06 May 2020, 00:00
foto
De agenda van de huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee. De vergadering is uitgeschreven voor donderdag 7 mei.


De Nationale Assemblee heeft voor donderdagmiddag een huishoudelijke vergadering uitgeschreven. Op de agenda staan twee punten. Het gaat om het kiezen van een commissie van rapporteurs voor initiatiefwet Collectieve rechten Inheemse en Tribale Volken. Verder staat bespreking van de vordering van de procureur-generaal (pg) tot in staat van beschuldiging stellen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. 

Het initiatiefvoorstel voor de wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken is ingediend op 8 april door Grace Watamaleo, Wendell Asadang, Erwin Linga, Yvonne Maabo en Rudolf Zeeman. ABOP-voorzitter tevens fractieleider zei zaterdag tijdens de online massameeting dat aan de Inheemsen en Marrons beloofd was dat de grondenrechten in orde gemaakt zouden worden. Volgens Brunswijk is het hele gebied in Brokopondo reeds in concessies weggegeven. Hij voerde aan dat de belofte gedaan aan de Inheemsen en Marrons niet zal worden nagekomen door de regering. Het is opvallend dat in de recesperiode een commissie van rapporteurs wordt benoemd. 

De pg heeft op 23 april een vordering ingediend bij De Nationale Assemblee, waarin gevraagd wordt minister Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Hoefdraad wordt verdacht van onder andere de volgende strafbare feiten:
1. Het tezamen en in vereniging met één of meer anderen medeplegen van opzettelijke overtreding van het bepaalde in artikel 21 leden 2 en 4 van de Bankwet. 
2. Uitlokking tot opzettelijke overtreding van het bepaalde in artikel 21 leden 2 en 4 van de Bankwet. 
3. Medeplichtigheid tot opzettelijke overtreding van het bepaalde in artikel 21 leden 2 en 4 van de Bankwet. 
4. Het tezamen en vereniging met één of meer anderen medeplegen van niet-opzettelijke overtreding van het bepaalde in artikel 21 leden 2 en 4 van de Bankwet. 
5. Uitlokking tot niet-opzettelijke overtreding van het bepaalde in artikel 21 leden 2 en 4 van de Bankwet. 
6. Medeplichtigheid tot niet-opzettelijke overtreding van het bepaalde in artikel 21 leden 2 en 4 van de Bankwet. 

7. Het tezamen en in vereniging met één of meer anderen medeplegen van het handelen in strijd met een of meer  wettelijke voorschriften met name het aangaan van een of meer overeenkomsten ten behoeve of ten laste van de Staat of een staatsinstelling. 
8. Uitlokking tot het handelen in strijd met een of meer wettelijke voorschriften met name het aangaan van een of meer overeenkomsten ten behoeve of ten laste van de Staat of staatsinstelling. 
9. Het tezamen en in vereniging met één of meer anderen medeplegen van verduistering van geld of geldswaardig papier gepleegd door een ambtenaar. 
10. Uitlokking tot verduistering van geld of geldswaardig papier gepleegd door een ambtenaar. 
11. Het tezamen en vereniging met één of meer anderen medeplegen van oplichting gepleegd door een ambtenaar, door het begaan van dat strafbaar feit een bijzondere ambtsplicht is geschonden of bij het begaan van dat strafbaar feit gebruik heeft/hebben zich schuldig gemaakt van macht, gelegenheid of middel vaan de/die ambtenaren door het ambt geschonken. 

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft alle rechtgeaarde NDP-ers en sympathisanten opgeroepen zich  massaal te scharen achter de regering, en in het bijzonder, minister Hoefdraad. Dit is volgens de partij de laatste politiek gekleurde aanval op de regering (lees: de NDP) om deze NDP-minister te criminaliseren en te veroordelen. Dit moet resoluut worden afgestraft! De kans is volgens de NDP groot dat De Nationale Assemblee niet ingaat op het verzoek van de pg om de minister in diskrediet te brengen. Het strafdossier is volgens de partij misleidend. Door de minister aan de vooravond van de crisis en de aankomende verkiezingen te criminaliseren, is het scenario erop gericht de regering/NDP het regeren in de laatste maand onmogelijk te maken, en haar zodoende op 25 mei aanstaande naar huis te sturen. Verschillende leden van de NDP-fractie hebben intussen te kennen gegeven dat ze de vordering van de pg zullen afwijzen. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April