Wereldleiders beloven miljarden voor vaccin coronavirus
05 May 2020, 08:49
foto
Wetenschappers in Beijing voeren één van de tientallen onderzoeksprojecten uit naar mogelijke vaccins voor het coronavirus. (Foto: AFP)


Meer dan US$ 8 miljard is toegezegd om te helpen bij de ontwikkeling van een coronavirusvaccin en om onderzoek naar de diagnose en behandeling van de ziekte te financieren. Ongeveer 40 landen en donoren namen deel aan een door de EU georganiseerde online-top.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei dat het geld een ongekende wereldwijde samenwerking op gang zou helpen brengen. Ze zei dat het de echte waarde van eenheid en menselijkheid aantoonde, maar waarschuwde dat er de komende dagen veel meer nodig zou zijn.

In totaal hebben meer dan 30 landen, samen met VN- en filantropische instellingen en onderzoeksinstellingen, donaties gedaan. Onder de donoren was ook popzangeres Madonna, die US$ 1,1 miljoen heeft toegezegd, zei Von der Leyen, die vrijdag het door Brussel geleide initiatief uiteenzette.

De Europese Commissie heeft US$ 1 miljard toegezegd om onderzoek naar een vaccin te financieren. De inbreng van Noorwegen kwam overeen met de bijdrage van de Europese Commissie en Frankrijk heeft € 500 miljoen toegezegd, evenals Saudi-Arabië en Duitsland. Japan heeft meer dan 800 miljoen dollar toegezegd.

De VS en Rusland deden niet mee. China, waar het virus in december is ontstaan, werd vertegenwoordigd door zijn ambassadeur bij de Europese Unie. Van het ingezamelde geld gaat 4,4 miljard dollar naar vaccinontwikkeling, ongeveer 2 miljard dollar naar onderzoek van een behandeling en 1,6 miljard dollar naar het maken van tests, aldus de EU.

In haar openingsopmerkingen op de top zei Von der Leyen dat iedereen moet meedoen om "een werkelijk wereldwijde onderneming" te financieren. "Ik denk dat 4 mei een keerpunt zal zijn in onze strijd tegen coronavirus, want vandaag komt de wereld samen", zei ze. "De partners zijn talrijk, het doel is er één: dit virus te verslaan."

De Britse premier Boris Johnson, een andere mede-presentator van de conferentie, zei dat "hoe meer we samenwerken" in het delen van expertise, "hoe sneller onze wetenschappers zullen slagen" in het ontwikkelen van een vaccin. Johnson, die drie nachten op de intensive care met Covid-19 doorbracht, heeft de Britse toezegging van £ 388 miljoen voor onderzoek, testen en behandeling van vaccins tijdens de conferentie bevestigd.

Samen met de Europese Commissie wordt de conferentie mede georganiseerd door het VK, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Noorwegen en Saudi-Arabië. De Italiaanse premier Giuseppe Conte, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel behoren ook tot degenen die zich bij het initiatief hebben aangesloten.

In de open brief die in weekendkranten werd gepubliceerd, zeiden de leiders dat de ingezamelde fondsen "een ongekende wereldwijde samenwerking tussen wetenschappers en regelgevers, de industrie en regeringen, internationale organisaties, stichtingen en gezondheidswerkers zouden stimuleren".

"Als we een vaccin kunnen ontwikkelen dat door de wereld wordt geproduceerd, voor de hele wereld, zal dit een uniek wereldwijd openbaar goed van de 21e eeuw zijn", voegden ze eraan toe. Tegelijkertijd steunden de ondertekenaars de Wereldgezondheidsorganisatie ondanks kritiek van de VS op de aanpak van de uitbraak.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April