Schrijnende situatie repatrianten in Nederland
02 May 2020, 00:00
foto


Voor Surinaamse repatrianten in Nederland is de wanhoop nabij door het uitzichtloze wachten op de terugreis naar huis. Er is sprake van schrijnende inhumanitaire gezinssituaties, waarbij spanningen op het logeeradres zo hoog oplopen dat zelfs een echtpaar met twee kinderen onlangs op straat werd gezet. Andere Surinamers worden in hun noodgedwongen verblijf in Nederland rondgepompt binnen de familie of vriendenkring, hebben zelfs geen geld meer voor een bescheiden bijdrage aan het huishouden en weer andere repatrianten moeten om geld bedelen, zodat ze noodzakelijke medicijnen kunnen aanschaffen om buiten levensgevaar te blijven. Sommige van die medicijnen zijn kostbaar.

Volgens het consulaat van de Republiek Suriname in Amsterdam zijn er tussen de 500 en 600 personen die nog wachten op de terugreis naar Suriname. Vorige week gingen 236 gestrande reizigers naar huis. Momenteel verblijven ruim 25 personen in een hotel op kosten van het consulaat; het betreft reizigers die bijvoorbeeld uit andere landen inmiddels in Amsterdam zijn aangekomen voor doorreis naar huis. In deze gevallen moest het consulaat ook de visumkosten betalen voor het tijdelijk verblijf in Nederland. De dienstverlening staat onder hoogspanning. Ook de consul kijkt uit naar een “snelle creatieve oplossing die uit Paramaribo moet komen”, om een eind te maken aan deze onhoudbare situatie.
 
Een van de repatrianten zegt aan Starnieuws dat de houding van het Covid-19 managementteam tegenover de repatrianten, van grote laksheid getuigt. Suriname telt gelukkig maar één slachtoffer en er zijn geen nieuwe besmettingen, ook niet bij de mensen die inmiddels uit quarantaine zijn. De indruk van de persconferenties die ook in Nederland door de gestranden goed worden gevolgd, is dat men kennelijk de problemen in Paramaribo niet aankan. Eerst gloort er hoop met uitspraken als ‘we zijn u niet vergeten’ en ‘we komen u halen’ gevolgd door een koude douche, ‘want we zijn nog niet zover.’ Wanneer dan wel?

De repatrianten in Nederland zitten al langer dan zes weken in een soort vrijwillige quarantaine. De kans dat zij besmet zijn, is minimaal. Bij aankomst in Suriname worden ze gecontroleerd en moeten nog eens twee weken in quarantaine. Als het in dit tempo doorgaat zal de laatste groep pas over een paar maanden thuis zijn – er zijn velen die op 25 mei aanstaande willen gaan stemmen. “Voor zover mij bekend, is Suriname een van de weinige, misschien zelfs het enige land dat zijn burgers een verplichte quarantaine oplegt. Nederlanders ook al komen zij uit verdachte gebieden, mogen na een medische controle gewoon naar huis met advies van thuisquarantaine en contact met de huisarts bij verdachte omstandigheden. Suriname zou een intelligent en praktisch systeem moeten opzetten voor een huisquarantaine met goede controle. Dat is voor het land ook veel goedkoper. Nu moeten de duurste hotels worden ingehuurd”, klaagt een repatriant tegenover Starnieuws. 
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April