Brazilië: Geïmporteerd door rijken, coronavirus verwoest nu armen
02 May 2020, 02:48
foto
Passagiers dragen mondmaskers tijdens het publieke transport te midden van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


Het nieuwe coronavirus, geïmporteerd door de Braziliaanse elite die op vakantie is in Europa, verwoest nu de armen van het land en scheurt door dicht opeengepakte buurten waar de ziekte moeilijker te bestrijden is. Gegevens  van Volksgezondheid die persbureau Reuters heeft geanalyseerd voor de steden Sao Paulo, Rio de Janeiro en Fortaleza laten de afgelopen weken een verschuiving zien van de welvarende wijken die de uitbraak hebben veroorzaakt, naar de ruige stadsrand.

De verandering viel samen met een piek in het aantal bevestigde sterfgevallen aan het coronavirus, dat in Brazilië nu net 6.000 bedraagt. Veel wetenschappers wijzen op het grootste land van Latijns-Amerika als de volgende dodelijke hotspot voor Covid-19.

Onderzoekers van Imperial College London schatten dat de transmissiesnelheid van Brazilië deze week de hoogste ter wereld zal zijn. De trend die uit de gegevens blijkt, bemoeilijkt de strijd van Brazilië tegen het virus. Veel favela's, zoals de labyrinten van huizen van sintelblokken die de armste buurten vormen, bekend zijn, lijden onder een gebrek aan stromend water, septische systemen en gezondheidsvoorzieningen.

Misschien nog uitdagender, de staat is zwak in de favela's, met drugsbendes die vaak de de facto autoriteit daar zijn. Dat zou het onmogelijk maken om beperkingsmaatregelen in te voeren - zelfs als ze de steun hadden van de sceptische leider van het land, president Jair Bolsonaro, die herhaaldelijk de angst voor het coronavirus heeft afgeschud en staats- en stadsmaatregelen  om de verspreiding ervan te vertragen, heeft beschreven als extreem.

Inwoners in Brasilandia, een arme wijk aan de noordkant van Sao Paulo met het hoogste dodental van het coronavirus in de stad, vertelden Reuters dat de bars nog steeds druk waren en dat dansfeesten in de open lucht in het weekend duizenden feestgangers trokken. Volgens de stadsgegevens had Brasilandia eind maart slechts één bevestigd geval in een tijd waarin de overgrote meerderheid van de gevallen zich in de rijkere districten van het centrum en het westen bevond. Het meest recente rapport van deze week toonde 67 sterfgevallen als gevolg van Covid-19.

"Voor degenen die het niet hebben meegemaakt, is het alsof de ziekte niet bestaat", zegt de 43-jarige Paulo dos Santos, die zijn vader verloor aan het virus in Brasilandia.

In Rio waren de tonische wijken Leblon, Copacabana en Barra da Tijuca de eersten die leden aan het begin van de uitbraak in Brazilië, waarbij op 27 maart 190 bevestigde gevallen werden gemeld. Daarentegen hadden de lage-inkomensgebieden van Campo Grande, Bangu en Iraja destijds slechts acht gevallen gemeld. Dat is de afgelopen week veranderd, waarbij die armere buurten 66 nieuwe gevallen meldden, terwijl het rijkere trio er 55 zag. Reuters zag dezelfde trend in Fortaleza, een noordoostelijke hoofdstad met meer dan 25.000 gevallen.

Ondanks het stijgende dodental, worden er steeds meer oproepen gedaan tot het versoepelen van de sluitingsmaatregelen. Bolsonaro heeft aangedrongen op een herstart van de economie en beschreef beleid ter plaatse als een "gif" dat meer zou kunnen doden door werkloosheid en honger dan door het virus.

In arme buurten, waar honger een acute bedreiging vormt, houden weinigen zich aan quarantainemaatregelen. William de Oliveira, een gemeenschapsleider in de arme, heuvelachtige wijk Rocinha in Rio, kan de namen van verschillende vrienden die door het virus zijn gedood, opsommen. Toch was het woensdag duidelijk dat het leven min of meer gewoon doorging, met drukke winkels en bars, waarover hij klaagde. "We kunnen economische problemen terugdraaien", zei Oliveira, "maar we kunnen sterfgevallen niet omkeren."

Maximale capaciteit
Het aantal gevallen in armere gebieden is waarschijnlijk veel hoger dan gemeld, vanwege gebrek aan tests, zegt Keny Colares, een epidemioloog in het Sao Jose-ziekenhuis in Fortaleza. Sommige patiënten met een laag inkomen, zei hij, kwamen opdagen in ziekenhuizen dagen nadat ze medische hulp hadden moeten zoeken.

Arme Brazilianen zullen ook vaker sterven als ze geïnfecteerd zijn, vanwege hogere niveaus van reeds bestaande aandoeningen en minder toegang tot gezondheidszorg. In Leblon, bijvoorbeeld, heeft slechts 2,4% van de bevestigde gevallen geleid tot sterfgevallen - ongeveer in lijn met de wereldwijde trends en suggereert een relatief nauwkeurig beeld van het aantal infecties. In Iraja is het sterftecijfer 16%. In Brasilandia in Sao Paulo is het maar liefst 52%.

Hugo Simon, hoofd van de intensive care-afdeling voor volwassenen in het Rocha Faria City Hospital in Campo Grande, zei dat de volksgezondheidsdiensten hun limieten hadden bereikt. Zijn ziekenhuis heeft Covid-19-gevallen moeten behandelen, omdat er geen plaats meer is in de oorspronkelijk aangewezen ziekenhuizen om met die patiënten om te gaan.

De Covid-19-caseload van Campo Grande behoort nu tot de grootste in Rio, met 146. Twee aangrenzende gemeenschappen met lage inkomens, Realengo en Bangu, staan ​​ook in de top tien van Rio's 160 officiële districten. "Dit begon echt in de zuidelijke zone van Rio en is daarna naar mijn gebied gekomen", zei Simon, verwijzend naar het rijkste gebied van de stad. "We zijn op weg naar maximale capaciteit."
Advertenties