VES-voorzitter bij debat: Geen mooie praatjes en vage plannen
01 May 2020, 17:20
foto
Via het Zoom platform wordt de debattenserie over de economische paragraaf van de politieke partijen. De discussie werd geleid door John Goedschalk (links).


De eerste editie van ‘De Economische Dialoog’ is achter de rug. De debattenserie voor politieke partijen waarin zij hun plannen presenteren om uit de economische crisis te komen, is niet een podium voor “mooie praatjes en vage plannen.”  Het panel en het publiek willen concrete antwoorden en realistische plannen hebben, liefst met cijfers onderbouwd. Dat hebben de vertegenwoordigers van DOE, NPS en A20 vrijdagavond ondervonden bij het online debat dat ook op televisie te volgen was. 

‘De Economische Dialoog’ wordt gehouden door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de ICT Associatie. “Dit geldt voor alle partijen; wees eerlijk,”  riep VES-voorzitter Winston Ramautarsing in zijn openingstoespraak op. “Leg uit, gedetailleerd en als het kan met cijfers,  hoe u ons uit de positie van internationale bedelaar en wanbetaler gaat halen.  Kom niet met mooie en goedkope oplossingen. Geef ons de ‘real solution.’ Laat ons de pijnlijke dingen horen, kom niet met Dubai verhalen, kom niet met diepzee olie want die zal de komende vijf jaren nog niks opleveren.”  

De plannen van DOE, NPS en A20 komen op sommige punten overeen; meer produceren om zelf valuta te verdienen, minder afhankelijk worden van de mijnbouw. Potentiële grote bronnen van inkomsten zijn voor hen  bosbouw, ICT en de agrarische sector. Belastingen zullen herzien worden en de staatsschulden herschikt. Instituten die de handhaving van wet en regelgeving moeten garanderen, zullen gezond gemaakt en versterkt worden. Het saneren van het overheidsapparaat is ook een terugkerend element in de plannen. De ambtenaren zullen “volgens een goed uitgewerkt plan” langzaamaan afgevloeid worden naar de productiesector. Ze kunnen ook gewoon ondernemer worden. De partijen hebben ook plannen om niet langer hoogwaardigheidsbekleders zoals ministers, voor het leven te verzorgen. Dat kost de overheid teveel geld en die groep wordt maar groter.

Het panel en het publiek waren niet zo onder de indruk van de presentaties “omdat ze al zo bekend klinken”.  Er werden indringende vragen gesteld aan de vertegenwoordigers van DOE, NPS en A20. Men wilde vooral weten waar het geld vandaan gehaald zal worden om al die “mooie plannen” te financieren en hoe snel ze gestalte kunnen krijgen. Voor DOE en NPS is er geen andere keus om weer eens leningen aan te gaan, bij het IMF aan te kloppen, “omdat het land op dit moment geen reserves voor andere dingen heeft.” Zij geven aan dat anders dan de huidige regering, de leningen wel grootschalig in productie zal worden geïnvesteerd. NPS gaat een stap verder met het aanpassen van het belastingsysteem om een evenwicht te brengen. Niet iedereen is tevreden met de antwoorden, zij missen cijfers en een projectie van de oplossingen. 

“De volgende partijen mogen alvast hun borst nat maken,” merkt ceremoniemeester John Goedschalk op. Het panel en publiek is zeer kritisch gebleken. De politici moeten concreet en goed onderbouwd voor de dag komen benadrukt hij. De eerste sessie  moet een les zijn voor de volgende partijen, concludeert Goedschalk. Maandag zijn aan de beurt  NDP, SPA en De Nieuwe Wind. 

René Gompers
Advertenties