Brazilië: Manaus neemt toevlucht tot massagraven
30 Apr 2020, 23:17
foto
Manaus is overweldigd door de toename van doden als gevolg van het nieuwe coronavirus. Nu wordt er gekozen voor massagraven. (Foto: Reuters)


Sterfgevallen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zijn zo snel toegenomen in de grootste stad van het Amazone-regenwoud, dat de hoofdbegraafplaats vijf doodskisten tegelijk begraaft in collectieve graven. Binnenkort heeft Manaus mogelijk geen doodskisten meer.

"Het is een chaos hier", zei Maria Garcia, die drie uur lang in een rij voor lijkschouwingen wachtte om een  ​​overlijdensakte te krijgen om haar 80-jarige grootvader, die bij zonsopgang in zijn huis stierf aan ademhalingsproblemen, te kunnen begraven.

Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas, was de eerste in Brazilië die geen ruimte meer had op zijn intensive care-afdelingen. Functionarissen waarschuwden dat verschillende andere steden op de voet volgen, aangezien het land woensdag een recordaantal van 6.276 nieuwe gevallen van coronavirus registreerde.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid meldde 449 gerelateerde sterfgevallen in de afgelopen 24 uur, wat het dodental op 5.466 brengt van 78.162 bevestigde gevallen.

In Rio de Janeiro hebben begraafplaatsen de bouw van bovengrondse gewelven versneld om een toestroom van overleden patiënten te begraven. Begrafenisondernemingen in Manaus namen deze week zelfs hun toevlucht tot het begraven van personen boven de doodskisten die vorige week waren begraven, maar de stad stopte de praktijk nadat rouwende familieleden protesteerden.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die de ernst van het virus heeft gebagatelliseerd en het een 'kleine verkoudheid' noemde, kreeg opnieuw kritiek vanwege zijn opmerkingen over de stijgende sterfgevallen. "Wat dan? Sorry, maar wat wil je dat ik doe?," schoot Bolsonaro  dinsdag tegen verslaggevers uit zijn slof. Hij zei dat hij geen "wonderen kon doen".

Het stijgende sterftecijfer in Brazilië is het meest zorgwekkend van alle opkomende landen, zeiden analisten van Deutsche Bank woensdag in een verklaring aan klanten.

In Manaus, dat alleen per vliegtuig of boot bereikbaar is vanuit de rest van Brazilië, hopen de lijken zich op in een koelcontainer die is geïmproviseerd als een lijkendiepvriezer, terwijl er gewacht wordt op de begrafenis. "Manaus is vandaag een absolute prioriteit" gezien de rampspoed waarmee de stad wordt geconfronteerd, vertelde de nieuwe minister van Volksgezondheid, Nelson Teich, aan verslaggevers. Hij zei dat daar donderdag een vliegtuig met beademingsapparatuur naartoe zou gaan. Dat komt te laat voor Garcia's grootvader, Amadeu Garcia.

Gezondheidsautoriteiten zijn onverantwoordelijk geweest, vertelde ze telefonisch aan Reuters, en tot overmaat van ramp weigerden artsen de overlijdensakten te ondertekenen voor mensen die thuis stierven, waardoor er een verkeersopstopping ontstond bij de enige volksgezondheidspost die het verstrekte.

Op de belangrijkste Taruma-begraafplaats is een nieuw gebied geopend waar begrafenisondernemers rijen graven aan het graven waren en nu slechts loopgraven voor vijf doodskisten tegelijk. Het kantoor van de burgemeester zei dat het begrafenissysteem van de stad instortte en geen kisten meer had.

Slechts drie familieleden mogen de Covid-19-begrafenissen bijwonen, en soms is er niemand om de doodskisten naar het graf te begeleiden. De stad beveelt aan dat families hun doden cremeren.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April